Pénz- és tőkepiac

A Wall Street negyedik hete a csúcson

Az piacok ismét csúcsot döntöttek és a negyedik egymást követő héten emelkedéssel zártak. A részvények pénteken kissé visszavettek lendületükből és erős csökkenéssel kezdetek. Az okok között részben a kínai hadihajó incidens is megtalálható. Ennek ellenére a nap végére kissé pozitívabb hangulat uralkodott és délután 1 órától szolid oldalazó mozgás vette kezdetét, mely kitartott a nap végéig.

Szerző: Tradenet Global

A hangulat javításához egy, a görög helyzetről szóló hír is hozzájárult, melyben közölték, hogy a görögök szomszédjai az IMF-el karöltve az ország segítségére fognak sietni, amennyiben ez szükségessé válik. Ezen hír hatására az euró tíz havi csúcsra erősödött a dollárral szemben.

Pénteken két adat látott napvilágot. Az egyik a fogyasztói hangulatot hivatott tükrözni. Ez a jelentés változatlan adatot közölt a múlt havihoz képest, 73,6-es értéket jelezve, mely csak hajszálnyival múlta felül az elemzői várakozásokat. Így nem gyakorolt túl nagy hatást a piacra.

A másik adat a végső utolsó negyedévre vonatkozó értéke volt, amely alulmúlta az elemzők várakozásait, hiszen ők 5,9 százalékos növekedést jeleztek. A valós adat azonban csak 5,6% így ez a kis csalódás is hozzájárult a piac nyitáskori csökkenésében.

A Dow Jones 9.15 pont emelkedéssel (+0.08%) zárt 10 850.36 ponton. Az S&P 500 index 0,86 pontot erősödve (0.07%) 1166.59 ponton zárt. A NASDAQ -2,28 pont hanyatlással (-0.10%) került 2395.13 pontra.

A NYSE forgalma alacsony, kevéssel 1 milliárd fölött volt. 3213 papír emelkedett, 2937 pedig esett; 260 ért egyéves csúcsra, 27 pedig egyéves mélypontra.

S&P 500 (SPY)

A pénteki nap elején pozitív hangulatban nyitott a piac viszont ezután jelentős hanyatlás kezdődött, mikor is 10.00-kor (EST) nyilvánosságra hozták a várakozásoktól negatív irányba eltérő GDP adatokat. Az esés után oldalazás jellemezte az 500 legnagyobb ipari részvény indexét.

A befektetők egyre izgatottabban várják a közelgő jelentés időszakot, mely valós visszacsatolást fog adni a piac és a nagyvállalatok helyzetéről. A jelentés időszak a jövő hónapban veszi kezdetét.

Első támasz: 109

Az index 0.86 pont, 0.007 növekedéssel 1165.76 ponton zárt.


 
NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ a hétre vetítve nagyon szép eredményt ért el, és új csúcsot állított fel. Viszont a pénteki napja kis csökkenést hozott magával, mivel a GDP adatok a piac ezen részére is kihatással voltak.

A ORCL Oracle vállalat negatívan hatott az indexre, mivel a harmadik negyedévre szóló profit csökkenéséről számolt be.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index -2.28 pont mozgással 2395.13 ponton zárt.


 
Félvezetők ($SOX)

A félvezető index majdnem centre pontosan elérte a korábbi csúcsot, ahonnan egy nevezetes bearish gyertya formációt produkált. Ez így egy dupla tetőt vetít előre, ami trendfordító alakzat. Habár az elmúlt napok történései szerint a csökkenő napok után éles emelkedés ment végbe. Ha meghaladja az árfolyam a korábbi csúcsot, akkor az alakzat érvényét veszti. Érdemes rá figyelni, hiszen a NASDAQ mozgását jelentősen befolyásolja.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)

A szektor 8.02 pontot csökkent és 362.89 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank szektor újabb csúcs közelében egy sor bizonytalanságot jelző gyertyát (felső kanócokkal) generált. Ez ennek az emelkedő swingnek az elgyengülésére enged minket következtetni. A gyertyák high-low tartományából való kilépése adhat új irányt, habár a bearish mozgás pár napra valószínűbbnek tűnik (az emelkedő trend korrekciója).

Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)

Második támasz: 49.86

Az index -0,14 pontot csökkent és 52,30 ponton zárt.


 
Biotech ($BTK)

Az előző csúcsból kitörést színlelt, de szinte azonnal visszatesztelte a korábbi kitörés helyét. A bizonytalanságot jelző gyertyák itt is jelen vannak, de az előrejelző képességük jelenleg kettős. Lehet, hogy a korábbi kitörés helyén jelzik a támaszt vagy pedig az eddigi swing tetején lévő ellenállást mutatják. Megerősítés kell az iránnyal kapcsolatban. A szektor teljesítménye fantasztikus továbbra is.

Első támasz: 1000

A szektor -1.02 pontot csökkent és 1244,64 ponton zárt.



S&P 500 Dow Jones IMF ORCL Oracle Nasdaq NYSE biotech
Kapcsolódó cikkek