BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullanak a csontvázak a Lehman Brothers szekrényéből

A hétvégén egy 2 200 oldalas riport jelent meg a csődbe ment bankházról, amely érdekességeket tartalmazott – jelenti a Cashline. A Lehman ugyanis a negyedéves zárások előtt nagy mennyiségő problémás eszközt helyezett a mérlegen kívüli gépezetekbe, amelyeket csak Repo 105-nek és Repo 108-nak neveztek.

A Lehman ugyanis a negyedéves zárások előtt nagy mennyiségő problémás eszközt helyezett a mérlegen kívüli gépezetekbe, amelyeket csak Repo 105-nek és Repo 108-nak neveztek. Ezekből érdekes módon a negyedéves zárások után visszakerültek az instrumentumok a mérlegbe és minden folyt tovább. Talán senkinek nem volt kétsége afelől, hogy a bankok a 2007-2008-as időszakokban trükközni próbáltak a mérlegeikkel, hogy jobb színben tüntessék fel magukat.

Ugyanakkor ezen gépezetek körülbelül 50 milliárd dolláros játékteret biztosítottak a Lehmannak a sumákolásra. A kérdés azonban sokkal inkább az, hogy az auditor Ernst&Young "vajon" miért nem vette észre a turpisságot éveken keresztül. És hogy ha ez is csak egy, az Enronhoz, WorldComhoz és más számviteli botrányokhoz hasonló eset, akkor nem kellene-e a pénzügyi piaci szereplők mellett a könyvvizsgálók körmére is jobban ránézni.

Mikor csapja meg a változás szele a Fedet? Bár az irányadó kamatráta továbbra is rekord alacsonyan maradhat, sokan mégis árgus szemmel fogják követni és elemezni a ma esti döntés utáni kommentárt, mivel egyfajta eltolódásra számítanak a nyelvezetben a februári rendkívüli meglepő döntés után. Egyből megindult a párhuzamok keresése a 2003-2004-es időszakkal, amikor a Greenspan vezette Fed az akkori rekord szintű 1 százalékos alapkamat szintről megindította a folyamatos szigorítást.

Jelen esetben a fókusz azon frázisra szegeződhet, amely a "huzamosabb ideig maradhat alacsony szinten az irányadó ráta" kijelentést takarja, bár őszintén szólva a piac továbbra sem várja azt, hogy jelentősebb változások állnának be év végéig, esetleg a jövő év elejéig, pláne, hogy a jegybankárok továbbra is óvatosan fogalmaznak a gazdaság állapotát illetően.

Így összességében azt lehet mondani, hogy a monetáris eszköztár jelenleg az eszközvásárlási programokra korlátozódik, amelynek egyik fontos állomása az, hogy március 31. után a Fed leállítja 1250 milliárd dolláros jelzáloglevél vásárlási gépezetét, amely eddig valamelyest stabilizálni tudta annak piacát, és ezen keresztül a kamatok alakulását. Bár ha a jegybank kiáll a vételi oldalról, akkor az eddigi események tükrében nagy valószínűséggel állítható, hogy a jelzálogkamatok folytatják emelkedő pályájukat, elnyújtva az ingatlanpiaci agóniát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.