Pénz- és tőkepiac

Magyar állampapír - Csak rövid távon éri meg?

Sokéves mélypontra csökkentek az elmúlt hetekben az állampapírhozamok, ám a szakértők szerint még nem érték el a mélypontot.

A referenciahozamok az év eleje óta szinte folyamatosan süllyednek, a 3–5 éves kötvényeké 136, a 10–15 éveseké 100–110 bázisponttal lett azóta alacsonyabb, az egyévesnél rövidebb papíroknál 85–92 bázispontos volt a csökkenés.

„Az alapkamat süllyedése – tegnap a monetáris tanács újabb 25 bázisponttal, 5,5 százalékosra csökkentette a rátát – főleg a rövid távú kamatokra van hatással, a hosszabbak a nemzetközi befektetői hangulat, illetve a külföldi hosszú távú hozamok csökkenése miatt estek” – magyarázza Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A hazai hosszú lejáratú állampapírok drágulásához emellett az is hozzájárult, hogy az államadósság finanszírozása most már megoldottnak látszik, és kínálati nyomás sincs a piacon, az Államadósság-kezelő Központnak a jelek szerint nem áll érdekében növelni az aukciókon a meghirdetett mennyiségeket.

A jövő azonban bizonytalanabb. „A magyar állampapír esetében a rövidebb távú kilátások nagyon pozitívak, a hosszabbak viszont már kevésbé” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

A nemzetközi befektetői hangulat ugyanis kiváló, emellett a technikai tényezők is a hazai állampapír mellett állnak, miközben a fundamentumok és az értékeltségi szintek már nem annyira kedvezők. Az abszolút kamatszint alacsony, a hazai államkötvények sokkal alacsonyabb felárral forognak, mint az a múltban jellemző volt – hívja fel a figyelmet Orbán.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

államadósság referenciahozam államkötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek