Pénz- és tőkepiac

Vadászat Blackberry-re, buborékfújás a cukorpiacon

A ma esti amerikai piaczárás után teszi közzé negyedéves gyorsjelentését a Research in Motion (várt EPS: 1.28 dollár) technológiai szektorban érdekelt cég, mely a BlackBerry telefonok gyártásáról is híres. Figyelembe véve az elmúlt negyedévek tendenciát, a vállalat gyorsjelentése igen éles árfolyam reakciókat eredményezett mindkét irányban – jelenti a Cashline.

Fókuszban az ADP-adat. Ma délután jelenik meg a magánszektor márciusi foglalkoztatottsági mutatója. A piaci konszenzus 40 ezer fős bővüléssel számol, amely 2008 januárja óta az első pozitív adatot jelentené. Egyes beszámolók szerint azért is különösen fontos ez a mutató, mivel a kormányzat nagyobb mértékű, mintegy 100 ezer főnyi idénymunkása torzíthatja (az egyébként pénteken megjelenő) kormányzati statisztikát.

Más kérdés, hogy az átfogó adatok kapcsán júniustól az idénymunkások leépítése majd rontja az indikátort, egyelőre azonban ez senkit nem izgat. Más kérdés persze, hogy az ADP adat kapcsán is vissza-vissza nyúlnak a korábbi hónapok adataihoz, tekintettel arra, hogy azt úgyis kisebb figyelem övezi. Egy-egy ilyen revízió az utóbbi hónapokban jelentősen torzította a korábban kialakult képet, bár ez a piaci reakciókban nem kifejezetten mutatkozott meg.

Keserű hírek a cukorpiacon? A cukorból épített piramis összeomlása után a várakozásoknak megfelelően elkezdtek szállingózni a negatív kommentárok. Egy friss "elemzés" szerint a cukorpiacon további 15-16 százalékos (!) áresés következhet be a jegyzésekben, mivel hamarosan a két legnagyobb termelő (Brazília és India) megkezdi az aratást. A cukor ára egyébként tavaly fél év alatt duplázott és idén február elején ugrott több évtizedes csúcsra. Azóta a jegyzés mintegy 40 százalékkal került lejjebb.

Ez önmagában nem lenne arcpirító, az már azonban annál inkább, hogy bő két hónappal ezelőtt még időjárási és egyéb indokokra hivatkozva olyan hírek láttak napvilágot, miszerint cukorhiány fenyeget, és egyes cukorexportőrök is importálni kényszerülnek az "édességet". Nincs kétségünk afelől, hogy egy buborékot fújtak a cukor piacán, az azonban továbbra is kérdéses, hogy a nyersanyagok és nemesfémek piacán mikor indul meg egy, a cukoréhoz kártyavár összedőlése.

cukorpiac cashline RIM foglalkoztatottság Blackberry gyorsjelentés ADP
Kapcsolódó cikkek