Az oldalazó árfolyammozgások óhatatlan velejárója, hogy előbb-utóbb véget érnek. A nemesfémek piacán is egyre valószínűbb, hogy az immár két hete megmerevedett kurzusokat egy erősebb impulzus fogja kilendíteni egyensúlyi helyzetükből. A kérdés mindössze az, hogy melyik irányba? Rövidtávon két aktuális esemény foglalkoztatja a piacokat, amelyek képesek lehetnek ilyen döntő lökésre - írja az aranypiac.hu.
 
A görögországi fejlemények igen aggasztóak. Miután kiderült, hogy Görögország nem képes saját erejéből rendezni az államadósságát, nemzetközi segítséget kért. Ennek súlyos teherviselője az euroövezet legerősebb gazdasága, Németország kell, hogy legyen. De rá már eddig is gigantikus terheket rótt saját gazdaságának megsegítése. Arról nem is szólva, hogy egy egész ország hóna alá nyúlni már önmagában is más dimenzió, mint a hazai bankszektor néhány szereplőjét kisegíteni. A „görög beteg” politikai instabilitást szülhet nemcsak Görögországban, de egész Európában is. Az utcai zavargások, tüntetések és általános sztrájkok pedig tovább gyengíthetik a pénzügyi segélyprogramok eredményeként amúgy is egyre erősebb inflációs nyomás alatt lévő eurót. A bizonytalanság érzetének hirtelen eluralkodása lehet az a löket, amely a befektetési célú aranykereslet növekedéséhez, és ezzel árfolyam-emelkedéshez vezethet.
 
Negatív irányba ható, rövidtávú impulzust jelenthet ugyanakkor az amerikai tőzsdefelügyelet által kezdeményezett eljárás a Goldman Sachs befektetési bank ellen, amelyben érintett a Paulson & Co. befektetési alap is. John Paulson, a híres hedge-fund menedzser, aki a róla elnevezett cégével még a jelzálogpiaci válság legzűrösebb időszakában is több száz százalékos hozamot ért el. Ez az alap közel 9%-os tulajdonrészt birtokol az SPDR Gold Trust-ben, amely 1.140 tonnás aranykészletével a legnagyobb fizikai aranyba fektető társaság a világon.

Megfigyelők attól tartanak, hogy, a tőzsdefelügyeleti botrány miatt esetleg arra kényszerülhet, hogy megváljon az SPDR-ben lévő részesedésétől, amely komoly nyomást jelenthet az arany árfolyamára. Mindazonáltal az SPDR Gold Trust aranykészlete egy jó piaci indikátor a befektetői szándék elemzésekor. Márpedig az 1.140 tonnás készlet rekordszintet jelent, ami arra enged következtetni, hogy változatlanul dől a pénz a befektetési aranyba.
 
Az arany piacának hosszútávú fejlődéséről sok elemzés látott már napvilágot, amelyek szinte egyöntetűen pozitív jövőképet festenek, és az az erő is, amely a mostani oldalazó piacokból árad, látványosan támasztja alá ezeket. 2009-ben 1.900 tonnára megduplázódott a kisbefektetői aranykereslet (rudak és érmék), és ezzel megelőzte az ékszeripari keresletet is. Ez a tény, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa, egyértelműen tanúsítja az utca emberének a papírpénzzel szembeni bizalmatlanságát. Az ékszerpiac beelőzése azonban csak azért volt lehetséges, mert az ékszeripar alapanyag kereslete drámaian zuhant. Ez pedig óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit, hiszen ezt a zuhanást tartósan kell a befektetői keresletnek kompenzálnia ahhoz, hogy az arany árfolyama a jövőben emelkedni tudjon.