Pénz- és tőkepiac

Csalással vádolja a tőzsdefelügyelet az amerikai bankóriást

Az amerikai tőzsdefelügyelet csalás miatt eljárást indított a Goldman Sachs ellen. Ez az első eset, hogy egy pénzintézetet azért helyeznek vizsgálat alá, mert az ingatlanpiac összeomlásából húzott hasznot.

A tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumok szerint a Goldman Sachs olyan jelzáloghitel alapú befektetéseket értékesített, amelyekről tudta, hogy bedőlnek majd. A pénzintézet nem csak az bedőléséből profitált, hanem az ügyfelek hiszékenységéből is. A ma bejelentett eljárás az első, amelyet Washington az ingatlanbuborék felfújása miatt indított egy bank ellen.

A Goldman a The New York Times beszámolója szerint 25 befektetési csomagot kínált, amelyek az ingatlanpiac összeomlására játszottak rá. A vizsgálat alatt álló ügylet az Abacus 2007-AC1, amelynek keretében 10,9 milliárd dollár folyt a cég kasszájába. Ahogy a befektetések veszítettek értékükből, a Goldman tekintélyes hasznot zsebelt be úgy, hogy a saját maga által forgalmazott eszközök bedőlésére "fogadott".

Az Abacust egyébként az a John E. Paulson állította össze, aki 2007-ben 3,7 milliárd dolláros vagyont gyűjtött azzal, hogy megjósolta az ingatlanpiac összeomlását. Paulson azokat a jelzálogalapú eszközöket válogatta össze a Goldman számára, amelyekről úgy gondolta, hogy csökkenni fog az értékük. Amikor ez bekövetkezett, a pénzintézet fedezeti alapoknak és külföldi bankoknak adta tovább a csomagban szereplő rossz befektetéseket, miközben az ügyfelek milliárdokat veszítettek. A Goldman Sachs eddig következetesen tagadta, hogy az ingatlanpiac bedőlésére számítva kínált volna el befektetéseket.

csalás ingatlanpiaci buborék eljárás Goldman Sachs jelzálogalapú ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek