Pénz- és tőkepiac

Helycserék a bankoknál

Több vezető szereplő mérlege is zsugorodott a csökkenő üzleti aktivitás miatt. A legnagyobb elmozdulást az MKB csoport produkálta tavaly, amely eszközállománya 7 százalékot meghaladó bővülésének köszönhetően – két helyet előreugorva – ismét a második számú szereplőnek számít a piacon.

Láthatóan átrendeződött a csoportszintű mérlegfőösszeg alapján kialakított sorrend a hazai bankszektorban, legalábbis ami a még mindig toronymagasan vezető OTP utáni élbolyt illeti.
A legnagyobb elmozdulást az MKB csoport produkálta tavaly, amely eszközállománya 7 százalékot meghaladó bővülésének köszönhetően – két helyet előreugorva – ismét a második számú szereplőnek számít a piacon. A már korábban is szoros verseny mellett az átrendeződésnek az az oka, hogy a bankok üzleti aktivitása jelentősen csökkent a gazdasági visszaesés következtében, és ez negatívan hatott az eszközállomány alakulására is, olyannyira, hogy egyes szereplők mérlegfőösszege érezhetően csökkent. Az egész szektor mérlegfőösszegének csaknem négyötödét nagybankok ugyanakkor összeségében még mindig jobban teljesítettek tavaly az ágazat egészénél, hiszen az első öt szereplő eszközállománya 5,6 százalékkal növekedett, míg a szektoré (nem konszolidáltan, magyar számviteli szabályok alapján kalkulálva) 0,4 százalékkal mérséklődött.
Ráadásul a nyolc, nagybanknak minősülő szereplő fele tavaly is növelte mérlegfőösszegét, sőt, két olyan is akadt – az Erste és magyarországi alaptevékenysége alapján az OTP –, amely a jelen körülmények között is két számjegyű bővülést produkált.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

mérlegfőösszeg banki mérleg Bank MKB
Kapcsolódó cikkek