Pénz- és tőkepiac

Társadalmi vállalkozásokat díjazott a Citibank

A NESsT és a Citibank ma győzteseket hirdetett a 2009 NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A versennyel az üzleti szférában működő, díjazott társadalmi vállalkozások fejlődését kívánják elősegíteni. A díjakat a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület idei konferenciáján adták át.

Tizenöt kisvállalkozás vett részt a NESsT tízhónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik elérését.

A NESsT és a Citibank a program végén három kisvállalkozást jutalmazott egyenként tízezer dolláros díjjal, amely szervezeteket a magas színvonalú üzleti tervük elkészítéséért választottak a verseny győzteseivé, ezzel is hozzájárulva a vállalkozások továbbfejlesztéséhez.

Happy Mammy (Budaörs): A Happy Mammy Édesanyákat Segítő Szolgálat jelenleg személyre szabott bébiszitter- és házvezetőnő-keresési tevékenységet végez, amely során olyan szakképzett nőket segít munkához jutni, akik egyébként nem jutnának kereseti lehetőséghez. Ez a szolgáltatás mobil játszósarkok működtetésével és ingyenes gyermekspecifikus elsősegély-tanfolyamok szervezésével is kiegészül. A vállalkozást tulajdonosaik a Happy Mammy Központ kialakításával tervezik bővíteni, amely a szolgáltatások egész sorát kínálja majd a budaörsi, illetve a környéken élő kismamák számára.

Zöldellátó (Budapest): A társadalmi vállalkozás küldetése a környezettudatos és felelősen használható irodaszerek értékesítése, az irodákban dolgozók környezettudatos gondolkodásmódjának fejlesztése, valamint az irodák által kifejtett káros környezeti hatás csökkentése.

Hatpöttyös (Székesfehérvár): Olyan éttermet terveznek létrehozni Székesfehérvárott, ahol fogyatékkal élőket képeznek és foglalkoztatnak. Az egészséges ételeket helyi termelők által szállított alapanyagokból egy neves séf segítségével állítják majd elő.
 
A díjakat Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója adták át.

Dr. Hermann-né Nagy Vera, a díjat nyert Hatpöttyös ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a programról: „A NESsT és a Citibank segítsége nélkül nem jutottunk volna el eddig. A NESsT munkatársaitól és a Citibank önkénteseitől ez alatt a közel egy év alatt felbecsülhetetlen értékű segítséget kaptunk, amely a miénkhez hasonló kezdő kisvállalkozások számára sehol másutt nem elérhető. Több, társadalmilag felelős vállalkozónak is ajánlottam a programot, akik nagyon sokat profitálhatnának belőle. Nagyon köszönöm a NESsT és a Citibank támogatását!”

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója elmondta: „A Citibank CSR-stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a kis- és növekvő vállalkozások gazdasági versenyképességének fejlesztése, és ez a program tökéletesen beleillik ebbe a stratégiába. Innovatív megoldásokat ösztönöz, és egy olyan szemléletet közvetít, amely túlmutat a klasszikus jótékonysági tevékenységeken azáltal, hogy társadalmi vállalkozásokat fejleszt, amelyek számára fontos, hogy több figyelmet és elismerést vívjanak ki az üzleti szférában.”

„Nagyon örültünk, hogy már a programunk első évében ilyen sok kreatív és jó kezdeményezéssel találkoztunk. Nehéz volt a döntést meghozni, de úgy érzem, hogy a három díjazott vállalkozás jól tükrözi a jelenlegi piacot, ugyanis egyre több vállalkozó ismeri fel, hogy egy társadalmi vállalkozás létrehozásával a profitszerzés mellett valamilyen kritikus társadalmi probléma megoldását is megcélozhatja” – tette hozzá Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Az üzleti szférában működő vállalkozások számára szervezett 2009 NESsT–Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg, a Citibank önkéntesei aktívan közreműködtek a programban.

nesst Batara Sianturi Citibank vállalkozásfejlesztő verseny kockázati tőke
Kapcsolódó cikkek