Pénz- és tőkepiac

Heim olcsóbban mentené meg a devizahiteleseket

Százmilliárdokat felemésztő, ráadásul erkölcsileg is romboló programmá válhat a lakossági devizahitelek forintra váltása. Más módszer is lenne a rossz adósok sorsának egyengetésére – írja a HVG.

„Matolcsy György még mindig kampányüzemmódban van, holott már miniszterként kellene gondolkodnia” – kommentálta a HVG-nek név nélkül egy, a jobboldalhoz közel álló közgazdász a leendő nemzetgazdasági miniszternek a devizahitelesek megmentését ígérő kijelentését.

A hitelek átváltása, ha nemcsak a valóban bedőlés előtt álló kölcsönökre vonatkozik, erkölcsileg is rossz üzenet. Arra biztat, hogy mindenki bátran kockáztasson – ha rosszul sül el, legfeljebb kisegíti az állam. Csakhogy elemzői számítások szerint egyelőre szó sincs arról, hogy rosszul jártak volna a devizahitelesek, és a forint sem gyengült előre nem várható mértékben. „Ha egy valuta 20-25 százalékkal drágul, az nem válsághelyzet, ennél nagyobb elmozdulás is normális két stabilnak tartott fizetőeszköz között” – hangsúlyozta a lapnak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő vezetője.

Szerinte a devizahitelesek valódi problémáját nem a forint árfolyamváltozása okozta, hanem az, hogy a többségük a lehető legtöbb hitelt vette fel. Így már azt az árfolyamgyengülést sem tudta elviselni, amely mellett a devizás – kamatelőnye miatt – még mindig olcsóbb volt, mint a forintalapú.

A devizahitelesek megsegítésének ötlete leginkább azzal magyarázható, hogy a Fidesz-kormány a gazdaság fellendítése érdekében tartósan a mainál gyengébb forintra szeretne berendezkedni. Ám az optimálisnak tartott 285 forint körüli euróárat Heim Péter Fidesz-közeli közgazdász egy kisebb költségvetésű és átláthatóbb megoldással is elérhetőnek tartja. Másfél hónapja a Gazdasági Rádióban elmondta: más módon is lehet rendezni a bedőlt jelzálogkölcsönök sorsát.

Ha megszabadítják a bankokat a rossz hitelektől – például egy állami garanciával működő eszközvédelmi programmal –, akkor a banki kockázat mérséklődése miatt máris 1–1,5 százalékponttal csökkenhet a jó adósok hitelkamata. Ez a kamatcsökkentés kiegyenlítheti a gyengébb forintnak a törlesztőrészletet emelő hatását, az adósok helyzete tehát stabil marad

forint devizahitel heim Fidesz Duronelly adós árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek