Pénz- és tőkepiac

Hulló kések éjszakája - Sebnyalogatásra figyel a világ

Tegnap este zavar támadt a több mint egy éve tartó, optimizmustól duzzadó részvénypiaci rali gépezetében, amit sokan azzal magyaráztak, hogy rossz megbízásokat vittek a kereskedési rendszerekbe – jelenti a Cashline.

Egyrészt egyedi részvények esetében (például Procter&Gamble, 3M), másrészt olyat is lehetett hallani, hogy a határidős index piacon egy 16 millió dolláros megbízás helyett véletlenül 16 milliárdos order került be a számítógépbe, és ez okozta a zavart. Mindenesetre az biztos, hogy óriási mennyiségű tőkeáttételes pozíciót söpörtek ki a piacokról, az eddigi kockázati éhséget tükröző devizákban és más instrumentumokban óriási zuhanást lehetett látni, és nem lehet csak a véletlennek, illetve a hibáknak betudni a tegnapi eseményeket.

Félelem lett úrrá a piacon, és nem biztos, hogy most már olyan merészen fognak vásárolgatni az eddigi töretlen emelkedésben bízók, hisz kezd megváltozni a piaci hangulat, és komolyan kell venni a világgazdaság spiráljával kapcsolatos aggodalmakat, de nem csak Európában, amitől most oly annyira hangos a média, hanem az USA-ban, Japánban és még sok más helyen. Az eddigi eszközár emelkedés egyáltalán nem tükrözi vissza a valós fundamentumokat, túlságosan is előreszaladt a piac az árazásban, és nem lenne meglepő, hogy ha a következő hetekben, hónapokban hasonló, bár nem ilyen vehemens korrekciókat látnánk a piacon az alapkezelők átsúlyozásai miatt.

A sebek nyalogatására és a délutáni munkaerő piaci adatokra figyel ma a világ, hisz ma teszik közzé az áprilisi non-farm payroll adatok. A piaci konszenzus +200 ezer fős adatot vár az előző havi 162 ezerhez képest, bár az elemzői várakozások igen széles skálán mozognak (a Goldman Sachs +175 ezer fős bővülést vár). Egy pár héttel ezelőtti interjúban Joe Biden (amerikai alelnök) kifejtette, hogy folyamatos talpra állást vár a tengerentúli munkaerő piacon, sőt vélekedése szerint a következő hónapokban akár 500 ezer fővel is bővülhet a foglalkoztatottság. Mindenesetre ez elég optimista vízió, de egy politikustól elfogadható.

Ugyanakkor sokan történelmi adatokat is felvonultatva állítják azt, hogy az elmúlt öt alkalmával, amikor az adatok pluszba, illetve +100 ezer fő fölé emelkedtek, onnan már nem lehetett mínuszos adatot látni, így most is elmondható, hogy fordulóponthoz érkezett az amerikai gazdaság. Majd a jövő eldönti.

cashline foglalkoztatottság Goldman Sachs deviza korrekció instrumentum fundamentum Procter&Gamble piac
Kapcsolódó cikkek