Pénz- és tőkepiac

Íme, az amerikai szuperkvartett! - Nő a nyomás

Az amerikai nagybankok sorra teszik közé az első negyedéves beszámolók után a részletes jelentéseiket – kezdi elemzését a Cashline.

Ebből az körvonalazódik, hogy a csapatból már négyen vannak azok, amelyek az első negyedév minden napján pluszt könyvelhettek el a kereskedési tevékenységből. A grémium két tagja már korábban is ismert volt (Goldman Sachs, JP Morgan), ám tegnap csatlakozott hozzájuk a Citigroup és a Bank of America is.

A kereskedési tevékenység természetesen nem csak abból áll, hogy a saját számlás ügyleteiket felpörgették, hanem a beszámolók szerint a kvartett igen csak jól járt azzal, hogy megugrott az ügyfelek aktivitása az időszakban: a profit egy része ugyanis abból származott, hogy a bejövő megbízások limitáraival és végrehajtásával ügyeskedtek.

Emellett a saját számlás kereskedésekben vélhetően a kisebb piaci szereplők (és persze az ügyfélbázis) terhére tudtak tevékenykedni a bankok, amely ismét felveti a szabályozás szigorításának szükségességét. Arról persze nem szól a fáma, hogy mindeközben a klasszikus banki tevékenység veszteségei nem csökkennek, az továbbra sem állt talpra és kérdéses, hogy a makroindikátorok elmúlt időszaki javulása mennyire extrapolálható a jövőre nézve.

Nem csökken a nyomás az amerikai bankokon, egy friss hír szerint a New York-i főügyész 8 bank ellen kezdeményezett vizsgálatot, hogy kiderüljön, megtévesztették-e a pénzintézetek a hitelminősítőket, hogy jobb besorolást kapjanak egyes jelzálogpiachoz kötődő termékeik. A célpontok aligha ismeretlen nevek: Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS , Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole és Merrill Lynch, amely már a Bank of America tulajdona.

Néhány hónappal ezelőtt meghökkentünk volna hasonló híreken, az utóbbi hetekben azonban megszaporodtak az ilyen jellegű vizsgálatok és nem kizárt, hogy a jövőben temérdek hasonló eljárás indul a bankok ellen. Ezek részben ügyfelek részéről tett bejelentéseken alapulnak, de elképzelhető, hogy már a kormányzat részéről próbálnak nyomást gyakorolni a bankokra, hogy ezzel is megkönnyítsék a szektor reformjával kapcsolatos lépéseket

Credit Suisse merill lynch Deutsche Bank vizsgálat profit JP Morgan Morgan Stanley ügyfél Citigroup Goldman nyomozás Bank of America
Kapcsolódó cikkek