Pénz- és tőkepiac

Jó makroadatok - csökkenő tőzsde

A jó amerikai makroadatok ellenére csökkentek a New York-i tőzsdeindexek csütörtökön a kereskedés kezdetén.

A kereskedés első percében a nagy iparvállalati részvények árfolyamát követő DJIA-30 index 0,25 százalékos, a főként fejlett technológiai vállalatok részvényeit az elektronikus piacon követő Nasdaq Composite index 0,48 százalékos, a legnagyobb vállalatok széles körét felölelő S&P-500 index pedig 0,13 százalékos nyereségben állt.

Szerdán a DJIA-30 index 58,65 pontos, 0,54 százalékos csökkenést követően 10.868,12 ponton, a Nasdaq Composite index 21,96 pontos, 0,91 százalékos csökkenést követően 2.402,29 ponton, a S&P-500 index 7,73 pontos, 0,66 százalékos esést követően 1.165,87 ponton zárt.

A várthoz közeli mértékben csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma a múlt héten - az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint.

Csökkent a segélykérelmek száma

A segélykérelmek száma 7 ezerrel 444 ezerre csökkent a május 1-jén zárult héten. A szakértők 8 ezer fős csökkenésre számítottak.

Az elmúlt négy hét átlagában a segélykérelmek száma 4.750-nel 458.500-ra mérséklődött.

Az Egyesült Államokban 9,7 százalékos volt a márciusi ami megegyezett a februárival. Az áprilisi adatot pénteken délután hozzák nyilvánosságra. A szakértők szerint áprilisban is maradt a 9,7 százalékos munkanélküliség.

Az amerikai gazdaság már túl van a pénzügyi válság nehezén, de tartósan magas munkanélküliség várható a súlyos miatt - állapították meg Barack Obama elnök vezető gazdasági tanácsadói. Értékelésük szerint a munkahelyek megszűnésének folyamata mérséklődik ugyan, de valószínűleg még egy ideig eltart, amíg a foglalkoztatottságban javulás kezdődik.


A vártnál jelentősebben nőtt a termelékenység az amerikai mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az idei első negyedévben - az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint.

Javuló termelékenység

A termelékenység 3,6 százalékkal nőtt éves szinten a szakértők által várt 2,6 százalékkal szemben.

A munkaerőköltség 1,6 százalékkal csökkent a negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez meghaladta a szakértők által várt 0,7 százalékos csökkenést. A munkaerőköltség ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben csökkent.

A két adat kedvez a vállalati profitnak, ugyanakkor mérséklődik a lakossági bevétel, ami kockázati tényező lehet a gazdasági növekedésre tekintettel.

A bérnyomás hiánya azt jelenti a szakértők szerint, hogy az amerikai jegybank (Fed) nem sieti el a kamatemelést a jelenlegi nullához közeli szintről.

 

DJIA segélykérelmek termelékenység
Kapcsolódó cikkek