Pénz- és tőkepiac

Szépen körvonalazódik az európai subprime krízis

Tzatzikis mentőcsomag, ez a befektetési piac étlapjának új ajánlata. Vasárnap közzétették Görögország pénzügyi megmentésének újabb részleteit - kezdi elemzését a Cashline.

Eszerint három év alatt 110 milliárd eurónyi nemzetközi hitelben és támogatásban részesülnek a görögök, amelyből 30 milliárd eurót az IMF finanszíroz (források szerint 5 százalékos kamaton kapják meg a hitelt). Az első részlet már május 19-e előtt rendelkezésre áll Görögország részére, mely így teljesíteni tudja akkor esedékes törlesztési kötelezettségét, a többi részlet pedig akkor lesz lehívható, hogy ha a hellének sikeresen tudják végrehajtani költségvetési deficitcsökkentési programjukat.

Ezzel kapcsolatban azt tudni, hogy fűnyíró elven számos kormányzati kiadást megnyirbálnak összesen 30 milliárd euró értékben (ez a görög 13 százaléka), melynek részleteiről már múlt héten napvilágot láttak információk. Természetesen az EU-s politikusok folyamatosan igyekeznek kihangsúlyozni, hogy a görög példa rendkívüli, és más uniós országokban nincs ilyen komoly probléma, de ez csak üres frázis, hisz pár hónappal ezelőtt még a görögökkel kapcsolatosan is hasonló álláspontra helyezkedtek.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Portugália, Spanyolország, Olaszország és más európai államok is (köztük Nagy-Britannia) óriási adósságot görgetnek maguk előtt, amire ugyanúgy rá fognak pörögni a befektetők a következő hetekben, hónapokban, és majd valahogy azt is kezelni kell. Akkor honnan fognak pénzt szerezni, hisz a magánszféra egyre kevésbé fog kockázatot vállalni az állampapírok lejegyzésében?

Úgyhogy szépen körvonalazódik az európai "subprime" krízis, ami az állami spirálokról szól (és még a lakossági hitelek benne sincsenek), és akár sok százmilliárd eurót is kitehet. Csak bízni lehet abban, hogy a mostani EU-s döntés előkészítése során a politikusok már elgondolkodtak azon is, hogy a többi problémát hogyan fogják kezelni, mert az biztos, hogy felszínre fognak kerülni, és sokkal súlyosabb nyomás alá helyezheti az euró zónát, sőt az egészét.

subprime GDP mentőcsomag IMF görög adósság Görögország Európai Unió
Kapcsolódó cikkek