Legutóbb – e hét közepén – a Macquarie elemzője, Pedro Fonseca vitte lejjebb 18 százalékkal, 6261 forintra az OTP egy év múlva várható kurzusára vonatkozó előrejelzését, a különadó várható hatásai mellett a svájci frank erősödésével és a külföldi megszorító csomagokkal indokolva a lépést.

Fonseca véleménye szerint a bankcsoport jövedelmezőségére nem gyakorol kedvező hatást a most bevezetni szándékozott különadó, hiszen lassíthatja a hitelállomány bővülését. Ezzel együtt – vélekedik az elemző – az OTP még mindig „nagyon jó jövedelmezőséggel bír”, és a tőkehelyzete is igen stabil, amelyhez igen jó marzsok társulnak.

A hónap közepén az Erste jelentette be, hogy az OTP-re vonatkozóan 6100-ról 5600 forintra csökkenti az egyéves időtávon várható kurzust, a „felhalmozás” ajánlás megtartása mellett. Az Erste a bejelentéshez küldött kommentárjában megjegyezte: az extra teher kapcsán még mindig nagyon sok a bizonytalanság.

A különadó bevezetésére nemcsak a Macquarie és az Erste reagált az OTP célárának mérséklésével. A Bank of America-Merrill Lynch 7400-ról 5330 forintra csökkentette a várható árfolyamot, a svájci UBS pedig 1500 forinttal, 5500-ra módosított, de lépett a Deutsche Bank és a Citi is.