Az elmúlt hetek viharai viszont olyan pusztítást végeztek a lakóingatlanokban, hogy az eddig biztosítással nem rendelkezők is érdeklődni kezdtek a különféle konstrukciók iránt.

Az Aegonnál például már érezhetően nőtt az internetes kötések száma, a személyes eladások terén pedig a következő időszakban várnak felfutást: ekkor keresik fel ugyanis az üzletkötők az időjárás által leginkább sújtott területeken élő potenciális ügyfeleket. A K&H-nál is fokozódó érdeklődést tapasztaltak a lakásbiztosítások iránt: 30 százalékkal nőtt az ajánlatok száma az elmúlt időszakban, de megugrott a kereslet a Posta Biztosítónál, a Signalnál, az Unionnál, a Groupama Garanciánál és az Uniqánál is az ilyen konstrukciókra.

A biztosítások díjaiban a szolgáltatások minősége alapján komoly eltérések lehetnek. Aki megelégszik a csak az üres épületre vonatkozó alapbiztosítással, akkor egy 15 millió forint értékű ingatlan esetében ezt akár évi nyolc-kilencezer forintból is megúszhatja. Magyarországon azonban többnyire nem a fapados, hanem a teljes körű, felelősség- és ingóságokra is szóló biztosítást nyújtó konstrukciókat választják az ügyfelek, ezek díja egy 15 millió forintos ingatlanra körülbelül évente 16 ezer forintnál kezdődik, de átlagosan 20–25 ezer forint között fizetnek az ügyfelek.

A lakásbiztosítás megkötésénél érdemes figyelni arra, hogy megfelelő értékre, azaz a biztosítási összegre jöjjön létre a szerződés – hívja fel a figyelmet Szurgyi Nándor, az Aegon lakossági vagyonbiztosítási igazgatója. Ezek az értékek jelentik ugyanis azt a maximumot, amelyre a biztosított kár esetén igényt tarthat. Fontos, hogy az ingatlannál ne a piaci árat, hanem a tényleges újraépítési értéket szabja meg a kliens, csak így kerülhető el az alulbiztosítottság – teszik hozzá a Groupama Garancia szakértői.