Pénz- és tőkepiac

Nehéz lesz áthárítani a bankadót az ügyfelekre

Ha módosul a magatartási kódex, alig marad mozgásterük a szolgáltatóknak. a hazai pénzügyi szolgáltatók eddig eléggé vegyesen érvényesítették az árazásukban a piaci mozgások hatásait.

Szabályozás. Alig marad mozgásterük a pénzügyi szolgáltatóknak ahhoz, hogy áthárítsák az ügyfelekre az őket terhelő különadó hatásait – már ha a január óta hatályban lévő magatartási kódexből valóban kikerül az adóváltozások hatásainak érvényesíthetőségére vonatkozó szakasz.

Mind a magatartási kódex, mind az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló jogszabály részletesen szabályozza ugyanis, hogy a szolgáltatók mikor és hogyan módosíthatnak a kondíciókon, és az ügyfeleket miképpen kell tájékoztatni erről. A statisztikák szerint mindenesetre a hazai pénzügyi szolgáltatók eddig eléggé vegyesen érvényesítették az árazásukban a piaci mozgások hatásait.

A devizaalapú hitelek kamatai például alig változtak 2008 végi, 2009 eleji krízishelyzet csillapodását követően, ám a forintkölcsönöknél sokkal jobban követték a jegybanki ráta mozgását a hitelintézetek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

devizaalapú hitelek bankadó magatartási kódex
Kapcsolódó cikkek