Pénz- és tőkepiac

Percek alatt zuhant a Citi, újabb "flash crash" jön?

Egy újabb "flash crash" körvonalazódik? Egyes piaci vélemények szerint igen, amelynek jó előjele volt tegnap a Citigroup részvények árfolyammozgása – jelenti a Cashline.

A papír néhány perc leforgása alatt került 13 százalékos veszteségbe, majd a új szabályainak megfelelően 5 perces pihenőre küldték a részvényt. A mozgás egyébként jól tükrözi az elmúlt hetekben megnövekedett volatilitást, amely a május eleji "flash crash-ben" csúcsosodott ki. A tőzsde új szabályai egyébként még május végén léptek életbe, pont az ilyen mozgások elkerülésére.

A piaci szereplők körében azonban folyamatos a vita, hogy a szabályozott piacokon kellenek-e hasonló fékek a kereskedésben. A napi maximális árelmozdulások, kereskedés közbeni szünetek, felfüggesztések ugyan tompíthatják az eladói nyomást, azonban idővel ugyanúgy pánikszerű mozgások alakulhatnak ki a kereskedésben, csak éppen elnyújtva jelennek meg (nem egyszer volt már rá példa, hogy egy napokon keresztül az alsó limiten forgott, vagyis már a nyitásban akkora veszteséget könyvelt el, amit a tőzsdei szabályzat megengedett).

A mai nap száma a 442 - ennyi milliárd eurónyi hitelkeret jár le ugyanis holnap az EKB-nál, amelyet még tavaly júliusban indított a jegybank, hogy enyhítsen a bankok likviditási nehézségein. Az elmúlt időszak kommentárjai alapján úgy tűnik, hogy az EKB nem indít újabb egy éves tendert, csupán 3 hónapos aukcióban gondolkodik. Ez némileg aggodalommal töltötte el a befektetőket, hiszen így jelentősen megcsappanhat az ingyen pénzek állománya.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy bő egy évvel ezelőtt gyakorlatilag befagytak a pénzcsapok, és akkor az 1 százalékos kamaton biztosított jelentős segítség volt a bankoknak, amelynek nagy részét persze rögtön magasabb kamatozású eszközökbe fektették ahelyett, hogy a hitelezést felpörgették volna. Most azonban a piaci kamatszint alatta van az EKB tenderében biztosított 1 százaléknál, így a kereslet is alacsonyabb lenne egy újabb egy éves hitelkeret kapcsán (persze a kocka fordulhat, és rövid idő alatt megugorhatnak a bankközi kamatok).

A nagy kérdés azonban az, hogy mekkora összegek vándorolhatnak majd tovább a 3 hónapos tenderbe és mekkora összegek tűnnek el a pénzpiacokról. A hivatalos eredmény ma délelőtt 11 órakor várható.

cashline hitelkeret EKB felfüggeszt Citigroup bankközi kamat
Kapcsolódó cikkek