Pénz- és tőkepiac

Újra szárnyal az arany

Hétről hétre újabb csúcsok születnek az arany piaci jegyzésárában, ez arra utal, hogy tartósnak ígérkezik a kockázatos környezet és a bizonytalanság.

Az évszázadok óta olajozottan működő mechanizmus most sem változik: bármilyen fokozódó gazdasági bizonytalanság esetén megugrik a nemesfémek iránti kereslet. Az arany árának mostani emelkedése nemcsak az inflációs félelmeknek és a pénzügyi szektorban ismét fokozódó bizonytalanságnak tudható be, hanem annak is, hogy a jegybankok az elmúlt évtizedekben általában csökkentették nemesfémkészleteiket, most azonban ismét vásárlóként jelentek meg a piacon.


A múlt hét közepén először lépte át az arany ára az 1250 dolláros küszöböt, amikor egy uncia (31,1 gramm) 1251,05 dollárba került. Ezzel a nemesfém meghaladta a május közepén elért csúcsot, amikor egy uncia 1248,95 dollárba került.

A GFMS nevű cég szerint aranyárrekord várható a piacokon, a nemesfém jegyzése minden idők legnagyobb értékét érheti el. Az óvatosabb becslések szerint a nemesfém ára várhatóan felkúszik az unciánkénti 1300 dollárra, és akár még a 2000 dolláros szint elérése sem elképzelhetetlen. Az aranyé akár a platina árát is felülmúlhatja. Az sárga fém jegyzése egyébként év eleje óta már 13 százalékot emelkedett. VG

arany aranyár GFMS infláció nemesfém uncia
Kapcsolódó cikkek