BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatlan kamatra számít a piac

Hétfőn sem változtat az 5,25 százalékos alapkamaton a monetáris tanács, s ha az elemzők prognózisa helytállónak bizonyul, akkor ebben az évben már csak egy 0,25 százalékos kamatcsökkentésre kerül sor.

A május 31-i kamatdöntő ülésen öt tanácstag a kamattartására szavazott kettő ellenében, akik 25 bázispontos csökkentésre voksoltak. A helyzet alig változott azóta, s nem ad okot arra, hogy most hétfőn másképp döntsön a tanács. Legalábbis az elemzők teljes az egyetértésben ezt várják.

Az elemzői konszenzust megerősítik a májusi inflációs adatok. A havi 0,9 százalékos és a 12-havi 5,1 százalékos infláció nem ösztönzi kamatcsökkentésre a tanácstagokat, tudván azt, hogy csak júliustól várható a fogyasztói áremelkedés jelentősebb lassulása, amikor az áfa-kulcs tavaly júliusi emelés megnöveli a bázisidőszak adatát.

Az elmúlt egy hónapban nem javult Magyarország kockázati megítélése sem, ráadásul a június elején elkövetett kormányzati kommunikációs baklövések nemcsak az eurót, de a magyar kormány hitelességét is megtépázták, amelyet azóta a miniszterelnök akcióterve igyekezett helyreállítani, de a piac még nem felejtett.

Az euró forint árfolyama az utóbbi napokban 280 körül ingadozott, ami némileg gyengébb a június elején mutatott 276 forintnál, de erősebb a kommunikációs hibák után mért 290 forintnál - s ez ugyancsak a kamattartás mellett szólhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.