Pénz- és tőkepiac

Deutsche Bank vezér: A bankadóval Ázsia arathat a kárunkra

Ázsiának, mint a pénzügyi szolgáltatások profitközpontjának egyre növekvő fontossága újabb lendületet vehet, miután a kormányok az Egyesült Államokban és Európában új adókat vetnek ki a globális bankprofitra - véli a Deutsche Bank vezére, Josef Ackermann.

"Ázsia fontossága tovább fog növekedni a nyugati bankok ellen hozott szabályozó intézkedések következtében – figyelmeztetett a The Wall Street Journalnek nyilatkozva Ackermann, aki szerint az ázsiai országok jól teszik, ha nem másolják le azokat az adókat, amelyek annyira népszerűek a világ számos más részében.

A német bankvezér, aki a bankok érdekeinek prominens szószólójává vált a pénzügyi válság nyomán, Hong Kongban járt, ahol részt vett az Agricultural Bank of China Ltd. tőzsdei bevezetésén. Ackermann szerint a különböző országokban a bankokra kivetett adók összességében lényeges csapást jelenthetnek azoknak a hitelnyújtóknak, amelyeknek számos országban vannak fiókjaik, mint a Deutsche Banknak is, amely árbevételének háromnegyedét nem a belpiacon szerzi meg.

Ackermann szerint számos ázsiai ország már most azt tervezi, hogy új pénzügyi központokat hoz létre, és ezzel kihívást teremt az elismert bankhatalmakkal szemben Nyugaton, ahol a pénzügyi szektor egyre növekvő szkepszissel szemlélik. Ezek közé tartozik Oroszország és Törökország is. Ezek az államokat "jó tanácsokkal látták el", ezért a bankadót nem másolják le"- fogalmazott a Deutsche Bank vezére.

Deutsche Bank ackermann ázsiai ázsia bankadó
Kapcsolódó cikkek