Pénz- és tőkepiac

"Hozzá kell szoknunk a borzalmas forgalomhoz"

Az amerikai részvénypiac sorozatban harmadik napja száguld, ezúttal a FedEx (FDX +5.61%) jó jelentésének és a számottevő ingatlanpiaci javulásnak köszönhetően. Az ingatlanpiac forgalma 23.6%-ot növekedett júniusban.

Szerző: Tradenet Global

A hosszú nyári napokat jellemző alacsony kereskedési forgalom ellenére a Dow Jones Ipari Átlag vissza tudott térni az év eleje óta mért pozitív hozamtartományba, és az utóbbi 12 hónap legerősebb hónapját zárta. Az amerikai részvénypiac kulcsa eddig is és most is a cégek bevételi jelentései maradnak.

„A forgalom még mindig borzalmas, de szerintem hozzá kell szoknunk ehhez, mostantól ezt nevezhetjük normálisnak” – állítja Dave Rovelli, a Canaccord Adams amerikai értékpapír-kereskedő ágazatának igazgatója. „Jó lenne némi átcsoportosulást látni a kötvénypiacról a részvénypiacra” – tette hozzá.

A befektetők eddig nem igazán mutattak következetességet, hogy kötvényekről részvényekre váltsanak. A legfrissebb adatok szerint 481 millió dollár áramlott ki a részvényalapokból, és 3.1 milliárd dollár ment a kötvényalapokba.

Hétfőn a piac tovább emelkedett. 3.16%-os drágulásával a legjobb teljesítményt a biotechnológia szektor nyújtotta, melyet a légi kiszolgáló ágazat 2.9%-os emelkedése követett. A Dow Jones (10525 pontra) +0.97%-ot, az S&P500 index (1115 pontra) +1.12%-ot, a NASDAQ pedig (2296 pontra) +1.19%-ot drágult. A NYSE forgalma 1.02 milliárd volt.

A bikák péntek óta érdeklődnek a biotechnológia szektor iránt, ami várhatóan továbbra is fennmarad. Az Onyx Pharmaceuticals (ONXX +21.12%) hatalmasat ugrott a bejelentés hatására, mely szerint az év végéig megkaphatja az engedélyt az új myeloma (sejtplazma-rák) gyógyszerre, a Carfilzomib-re, miután az sikeres teljesítette a második szintű teszteket is. A Tradenet kereskedői már a nap elején felismerték a papírban rejlő potenciált, és vételi pozíciót nyitottak 24 dolláron. A nap folyamán a részvény 2 dollárt erősödött.

S&P 500 (SPY)

Az S&P500 index hétfőn harmadik napja végzett pozitív hozammal az EMA200 indikátor fölött. Az elmúlt hetekben a piac az erős gyorsjelentéseknek örvendezhetett, és figyelmen kívül hagyta a gyenge gazdasági adatokat. Most még jó makro adat is érkezett, ami csak tovább szélesítette a mosolyt a bikák arcán.

Az év eleje óta formálódó Fej és Vállak alakzat érvénytelenítéséhez a piacnak 113.20 pont fölé kell emelkednie. A mintát kiütni szándékozó bikák első célja az árfolyam EMA200 fölött tartása lenne. Ez pénteken nagyon látványosan sikerült. A következő cél, hogy ezt meg is tartsa az index, sőt tovább emelkedve tesztelhesse a 113.20-as szintet.
A medvék célja ezzel szemben a Fej és Vállak minta érvényesítése. Ehhez a piacot 104 pont alá kellene nyomni néhány napra. A medvéknek számos lehetőségük volt erre az euró esésének időszakában, de valamilyen oknál fogva nem tudták ezt végrehajtani.

Az index +1.12% mozgással zárt 1115 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq sorozatban a harmadik emelkedő napot könyvelheti el, hiába is húzta le az egyik vezető részvénye, az Apple (AAPL -0.25%), ami az egész kereskedés során az index ellen dolgozott. Az április óta tartó hanyatló trendvonal tegnap még magasabbra tört ki, így az index EMA200 fölé emelkedését kezdhetjük megalapozottnak tekinteni. Ez a mozgóátlag támaszként fog szolgálni a 44.65 pontig tartó korrekcióban a QQQQ ETF számára.

Az index +1.19% mozgással zárt 2296 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A félvezető szektor tegnap pozitívan zárt, közel a két héttel ezelőtti 370-es csúcshoz. Ennek a szintnek a kitörése valósítja meg teljesen a Füles csésze alakzatot, ami lehetővé teszi, hogy a  szektor tovább emelkedjen és megkörnyékezze a három hónappal ezelőtt beállított 377.51-es csúcsot. Az ágazat erősnek tűnik, és minden fontos mozgóátlagot támaszaként tudhat maga alatt.

A szektor +1.36% mozgással 369.50 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bikák első célja, az indexnek az EMA200 indikátor fölé emelése hétfőn sikerrel járt. Meg kell állapodniuk ezen a szinten, ami 48.16 pont volt a hétfői záráskor, majd össze kell szedniük erejüket az 51 pontos érték meghódításához.

Első támasz: 44 pont

Az index +2.61% mozgással 49.18 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A múlt szerdán az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya ismét segített a piac emelésében. A bikák tegnap magasabb sebességbe kapcsolva könnyedén elérték céljukat, és kitörték az 1054 pontot. Innentől a szektor növekvő sebességű és lendületű emelkedést mutathat. A szektor vezeti a piaci emelkedést, erős lendülete van, és jó formában ahhoz, hogy folytassa útját az 1112-es következő ellenállásig.

A szektor +3.16% mozgással 1085 ponton zárt.

medvék Dow Jones bankszektor bikák értékpapír Fej és Vállak spy euró EMA200
Kapcsolódó cikkek