Pénz- és tőkepiac

Most érdemes tartani az aranyat

Az elmúlt két hétben az 1 200 dollár körüli tartományban stabilizálódott az arany árfolyama anélkül, hogy a befektetők különösebben szabadulni akartak volna készleteiktől.

Változatlanul támaszként szolgál az 1 190 dolláros és még inkább az 1 160 dolláros unciánkénti ár egészen a sokak által jelzésértékűnek tekintett 200-napos mozgóátlagig, amely jelenleg 1 135 dollárnál húzódik. A svájci UBS bankház elemzői szerint az 1 200 dollár alatti árszintek vételi árak, amelyeken már érdemes beszállni a piacba – tájékoztat az aranypiac.hu.

Az első félév alkalmanként hisztérikus világpiaci hangulata mostanra lecsengett, és a hagyományos nyári szünet is hozzájárul még a nemzetközi aranypiac aktuális megpihenéséhez. Világszerte a legtöbb forgalmazó azonban mindebben csak az újabb vihar előtti csendet véli felfedezni, és az ősztől ismét fokozódó keresletre számít az arany és az ezüst piacán. Ennek motorja kétségkívül India lehet, ahol október elején kezdetét veszi a december végéig tartó házassági szezon, amely évről évre felpörgeti az ékszerpiacot és ezzel egyetemben a nemesfémek piacát is.

Az arany forintban jegyzett ára továbbra is igen magasan, közel 9 000 forint/grammon áll. Az immár elhúzódóan gyenge forint nagyrészt kompenzálja a világpiaci aranyár dollárban jegyezett csökkenését, aminek eredménye, hogy a sárga fém forint-árfolyama mindössze néhány százalékkal tartózkodik az örökcsúcs alatt.

Míg a kormányváltást követő nemzetközi bizalom erősödő forintot valószínűsített, addig mára ez a bizalom szertefoszlani látszik, és a Valutalappal folytatott tárgyalások elakadása is masszív nyomás alá helyezi most a forintot. A jegybank ugyan nem fogja tétlenül nézni a forint tartós, akár 300 forint/euró alá történő gyengülését, és a piacok is megnyugszanak előbb vagy utóbb, ha látják, hogy folytatódik az államháztartás konszolidálása, ám egy gyors forint-erősödés pillanatnyilag mégis valószínűtlennek tűnik.
 
Talán a forinttal kapcsolatos jövőbeni bizonytalanság is az oka annak, hogy a hazai befektetők a forintban számított magas aranyár ellenére sem igen válnak meg a korábban vásárolt rúdjaiktól, hogy realizálják a nyereségüket. Amennyiben a forint az elkövetkezendő napokban folytatja mélyrepülését, úgy az akár még hazai pánikvásárlásokat is eredményezhet az egyébként nyári vakációját töltő nemzetközi aranypiacon. A magyar befektetők számára a legjobb tanács jelenleg mégis a kivárás lehet, hiszen amennyiben a forint erősödni kezd és a világpiaci aranyár tovább oldalaz és csökken, úgy a forintban számított aranyár valósággal zuhanni fog

arany forint aranyár vétel mozgóátlag aranypiac pánikvásárlás uncia jegybank
Kapcsolódó cikkek