Pénz- és tőkepiac

Nem érdemes spórolni a balesetbiztosításon

Nagy a választék a balesetbiztosítási piacon, a biztosítások pedig ma már nagyon könnyen, weben keresztül vagy személyesen is megköthetők. A biztosítók többnyire kockázatelbírálást sem végeznek. A rendelkezésre álló konstrukciók azonban részleteikben nagyon eltérőek lehetnek – áll az Union Biztosító közleményében.

A biztosítás kiválasztása során mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni, hiszen a kínált termékek között nem feltétlenül az árban, sokkal inkább a fedezett balesetek fajtájában és a biztosítási összegekben található jelentős különbség.

Míg korábban univerzális volt a baleset fogalma (a sérült akaratától függetlenül bekövetkező hirtelen, egyszeri külső hatás), addig ma már a megfogalmazás sokkal árnyaltabb és biztosítónként is eltérő lehet. Van, ahol balesetnek csak a „hagyományos” értelemben vett sérülések számítanak, míg mások bizonyos rovarcsípéseket, mérgezéseket és a fertőzőbetegségek egyes fajtáit is annak tekintik.

Az Union Biztosító kutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka azt tartja fontosnak, hogy a biztosítás inkább több biztosítási eseményre nyújtson kisebb összegű fedezetet, mint kevesebb káresemény után fizessen nagyobb összegű térítést. Bóna Katalin szerint viszont ahhoz, hogy a biztosítás valódi védelmet nyújtson két fő biztosítási fedezetére: halál és rokkantság esetén, legalább 10-15 millió forintos térítésre lenne szükség – szemben az alacsonyabb havidíj miatt választott 1,5 millió forintos összeggel.

Mivel Magyarországon az átlagos éves nettó kereset 1,6 millió forint, a biztosítás akkor tölti be igazán funkcióját, ha egy kereső családtag halála esetén a biztosítási összeg legalább 5-6 évnyi kieső keresetet fedez. Rokkantság esetén ennek az összegnek még magasabbnak kellene lennie, hiszen ez az állapot még nagyobb terhet ró a családra. A megfelelő fedezet kiválasztása fontos.

„Az európai átlaghoz viszonyítva Magyarországon még viszonylag kevés a tudatos biztosításvásárló. Akikkel még nem történt baj, azok az árat tartják a legfontosabb tényezőnek döntéshelyzetben. Ezzel szemben, akiket már ért baleset, sokkal tudatosabban viselkednek. A káresemények részletes vizsgálata mellett a fedezeti összegeket is figyelemmel kísérik, és sok esetben azok emelése mellett döntenek” – mutatja be a jellemző tendenciát az Union Biztosító szakembere.

Union Biztosító fedezet balesetbiztosítás rokkantság
Kapcsolódó cikkek