Pénz- és tőkepiac

Sok shortoló kereskedő dőlt be a gyengélkedésnek

Az Intel (INTC +1.81%) erős profitjelentése 6%-os emelkedést okozott a részvényben, ami az egész piacot magával ragadta, és új heti csúcsot állított fel a profit kivét előtt. A későbbiekben az Intel veszített frissen szerzett erejéből, és +1.67%-ban zárt. A napot a gyenge forgalom jellemezte, ahol az eladók képtelenek voltak lejjebb nyomni az árakat. Minden mélyponton vevők léptek a piacra, akik úgy érezték, a piac elérte az alját.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones produkált némi emelkedést szerdán, így már sorozatosan a hetedik napja emelkedik. A legfrissebb piaci mozgás arra készteti a professzionális kereskedőket, hogy időt adjanak maguknak, és gondolkodjanak a dolgokon. Bár a forgalom nagyon alacsony volt az emelkedésben, ám ha a piac gyenge volna, akkor rég áldozatul esett volna az eladói nyomásnak, és jelentősen alacsonyabban állna, mint a tegnapi zárás (S&P 500 -0.02%). A piacnak számos lehetősége lett volna lefelé vennie az irányt, de nem tette. A következtetés tehát az, hogy sok short pozícióra játszó kereskedő dőlt be a hamis 1040 pontos letörésnek, akik most elkeseredetten próbálják zárni pozícióikat, ahányszor csak a piac gyengélkedik egy kicsit. A visszavásárlásaik által tud a piac a felszínen maradni.

A vezető indexeknek vegyes napjuk volt szerdán. A legerősebb a kiskereskedelmi szektor volt (+2.47%), az ingatlanszektor pedig a leggyengébb (-1.47%), mivel a Goldman Sachs leminősítette a szektort. A Dow Jones 0.04%-kal került 10 367 pontra. Az S&P500 index -0.02%-kal 1095 pontra, a NASDAQ pedig 0.35%-kal 2250 pontra került. Az NYSE forgalma gyenge volt, 1.06 milliárd cserélt gazdát.

A VIX-index +1.45%-os emelkedéssel 24.9 pontra került. Az opciós prémiumok növekedése ritka esemény egy nyári hét közepén, ami opciólejárattal ér véget. Fontos kiemelni, hogy a piac a zéró vonal környékén zárt. Az opció-prémiumok számításának jellegéből adódóan a prémiumoknak esniük kell, hacsak nem történik jelentős eladási hullám. Tehát ha a piac nem törik le hirtelen, akkor az opciók vásárlóinak (a prémiumok kifizetőinek) számottevő vesztesége keletkezik a már megvett opcióikon, mivel az opció prémiumának belső értéke összezuhan.

A JP Morgan (JPM 0.32%) a csütörtöki kereskedés előtt jelent, és ez a bankszektorból érkező első gyorsjelentés lesz. A közgazdászok 70 centes részvényenkénti profitra számítanak, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 28 centtel.

A befektetőknek lesz min rágódniuk csütörtökön. Növekedési adat érkezik Kínából, ami a vártnál kicsit gyengébbnek ígérkezik. Kijön az első alkalommal munkanélküli segélyért fordulók száma, a termelői árindex adata. Megtudjuk a termelői felmérések eredményét 9:15-kor (EST), majd 10 órakor (EST) a Philly Fed index értékét is.
 
S&P 500 (SPY)

Az Intel technológiai óriás vártnál jobb bevétele és a felemelt előrejelzése hajtotta feljebb a Dow és a Nasdaq indexet, de az S&P500 index néhány centtel a zéró vonal alatt zárt, és így véget vetett az emelkedésnek.

A nap legnagyobb részében a piac világos irány nélkül oldalazott. A nap elején felmutatott kicsi emelkedést a gazdasági adatok sem segítették kibontakozni. A júniusi kiskereskedelmi forgalmak 0.5%-ot estek, míg az üzleti készletek 0.1%-ot emelkedtek. A Fed tegnap délután közzétett jelentése 3-3.5%-os becsült növekedési adatot közöl 2010-re, ami alacsonyabb, mint a korábban becsült 3.2-3.7%.

Az index 0.02% mozgással zárt 1095 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq felülteljesítette a többi indexet, amit ezúttal az Intelnek köszönhet. A napi gyertya a kereskedési tartomány közepén zárt, felső és alsó kanócot is hagyva – ez a Spinning Top (pörgettyű) gyertya a japán gyertyák bibliájában. Mivel ez a gyertya az EMA50-en rajzolódott ki, ez valószínűleg szünethez vezet a jelenlegi emelkedésben, hogy a piac lélegzethez jusson az utóbbi hegymenete során.

Az index 0.35% mozgással zárt 2250 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor a nap elején heti csúcsot állított fel, majd profit kivét áldozata lett, ahogy az Intel elveszítette szép emelkedésének jó részét. Az ágazat grafikonjának következő ellenállása 370 ponton található.

A szektor Dark Cloud Cover gyertyával végzett (Beboruló Felhők), mely a japán gyertya technika egyik fontos mintázata. Ennek ellenére a szektor elég erősnek látszik ahhoz, hogy magasabbra kerülhessen. Előbb talán néhány hanyatló nap következik, hogy csökkenjen az árfolyamon tapasztalható külső nyomás.

A szektor 0.27% mozgással 361.86 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektorban napok óta gyűlő profit egy része lekerült a játékasztalról. A szektor a napi mélyponton állt meg, pontosan az EMA50 49.57-es értékén, a klasszikus újratesztelés esetét hajtva végre. Az ágazatnak meg kell tudni maradnia az EMA200 48 pontos értéke fölött egy korrekció esetén.

Az index 1.61% mozgással 50.15 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor a nap legnagyobb részében szűk sávban kereskedett, és kisebbfajta Akasztott Ember gyertyával végzett. Pozitívan szemlélve a dolgot a szektort a napi mélyponton az EMA20 támasztotta. Másik oldalról viszont a szektor nem tudott heti csúcsra kerülni, és mozgása lemaradt a többi vezető szektortól.

A szektor az EMA200 és EMA20 fölött tartózkodik. Az árfolyam következő célja az EMA50 indikátor 1067 pontos értékének meghódítása lehet.

A szektor 0.20% mozgással 1046 ponton zárt.

Dow Jones Goldman Sachs shortoló JP Morgan spy Intel Nasdaq opció prémium
Kapcsolódó cikkek