Pénz- és tőkepiac

Tovább csökkenhetnek a forintkamatok - Mibe fektessünk?

Habár a forint árfolyama jelentősen gyengült az utóbbi hetekben, mivel a magyar lakosság jövedelme és kiadásai is forintban keletkeznek, nem lenne szerencsés, ha a megtakarításaik teljesen elszakadnának a hazai fizetőeszköztől. A hosszabb távra merészkedő befektetőket a magasabb hozam mellett az adókedvezmény is segíti – írja elemzésében a Pioneer Alapkezelő.

A jelenlegi helyzetben, amikor a banki kamatok egy tartósan alacsony szinten látszanak stabilizálódni, nagyobb hozamokat akkor lehet elérni, ha a megtakarító elszánja magát a hosszabb távú, legalább 3-5 éves befektetésekre. Az elemzők a következő fél évben a forint további gyengülésére már nem számítanak és a hazai kötvények hozama is jóval magasabb.

„Tapasztalataink szerint a befektetők többsége, még mindig a mérsékelt kockázatú befektetéseket keresi, habár most a megtakarítási portfólió diverzifikálásával és egy részének kockázatosabb részvényalapokba fektetésével jó hozamokra lehet szert tenni.” – hangsúlyozta Vizkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. 

A befektetési alapok rangsorai itt találhatók

A kockázatosabb befektetési termékek kapcsán sokat hangoztatott feltétel az ügyfél általi hosszabb befektetési időhorizont felvállalása. A 2010 eleje óta a lakosság számára elérhető tartós befektetési számla ezen feltételhez kívánt támogatást nyújtani adókedvezmény segítségével. Az akár 0 százalékos árfolyamnyereség adóval kínált konstrukciótól sokat vár a szakma, amelynek kapcsán szintén van némi tapasztalata a hazai tőkepiaci köröknek.

A forintkamatok a következő hónapokban tovább csökkenhetnek, majd viszonylag alacsony szinten stabilizálódhatnak. A világgazdaság fokozatosan maga mögött tudhatja a válságot, a kilábalást követően normalizálódhat az élet. A fejlett országok körében is folytatódhat a fellendülés, de a felhalmozódott kezelése közép- és hosszabb távon fékezheti a gazdasági növekedést.

A fejlődő országok továbbra is kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkeznek, a befektetők szemében a jellemzően alacsonyabb szintű eladósodottságuk további vonzerőt jelenthet. A részvényárfolyamok a 2009 márciusától tapasztalt szárnyalást követően már nem mondhatók különösen alulértékeltnek, de a várható profitnövekedés tükrében hosszabb távra még mindig viszonylag jó hozamlehetőséget kínálnak. A magyar eszközök (kötvények, részvények, forint) árfolyamára a nemzetközi tényezőkön kívül az új kormány gazdaságpolitikájának részletei is jelentős hatással lehetnek.

részvény pioneer forintkamat profitnövekedés adósság befektető kötvény befektetés
Kapcsolódó cikkek