Pénz- és tőkepiac

A biztosítóknak nehezebb, mint a bankoknak?

A bankadóból fakadó többletkiadás nagy részét áthárítani a lakosságra a legkézenfekvőbb megoldás - írja a Figyelő.

A bankok esetében könnyebb a bankadó továbbhárítása az ügyfelekre, a kérdés már csak az, a cikk írója szerint, hogy meg merik-e ezt tenni. A Bajnai-kormány által támogatott és azóta bevezetett banki magatartási kódex gátat szab ugyan az egyoldalú szerződésmódosításoknak, azonban a hitelkamatok változtatására engedélyt ad a bankok számára, változás esetén.

A törvény elfogadása óta a bankok és biztosítók képviselői hivatalos nyilatkozataikban egyértelműen cáfolták az áthárítás tényét, azonban elismerik, hogy a lakossági szegmens az, ahol könnyű észrevétlenül játszani a díjakkal, jutalékokkal. Az ügyfelek döntő többsége ugyanis nem veszi észre, esetleg nem is érzékeli, ha havidíját 50 forinttal megemelik vagy csökkentik az ingyenes átutalások illetve készpénzfelvételek számát. A lapnak nyilatkozók úgy értesültek, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) figyeli és nyomon követi a kondíciós listák változásait, és kivizsgálja a bankadó áthárítására utaló jeleket.

A PSZÁF által a hét elején publikált negyedéves kockázati jelentés ugyan a bankok tőkehelyzetének és jövedelmezőségének javulását közli, azonban számos komoly növekvő kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet. A legnagyobb kockázatot a banki eszközminőség folytatódó romlása jelenti, melynek mértéke a Magyar Nemzeti Bank által csütörtökön közzé tett felmérés szerint a második negyedévben tovább gyorsult.

A biztosítók már nehezebb helyzetben vannak a lapnak nyilatkozó szakértők szerint. Véleményük szerint a biztosítók esetében nem az a kérdés át hárítják-e a különadó okozta plusz terhetek, hanem, hogy merik-e, hiszen maga a díjemelés is nehézségekbe ütközik. A kötelező felelősség biztosítás esetén kismértékű díjemelés már jelentős ügyfélvesztéssel járhat, és a vagyonbiztosítási piacon is nagy a verseny. A PSZÁF-jelentés azonban a biztosítóknál nagyobb kockázatokat lát, mint a bank szektorban. A rendkívüli időjárási körülmények, viharok és árvizek nyomán mintegy 30 milliárdos kárösszeg várható, a kötelező gépjármű-felelőség biztosítási piacon pedig a díjak további csökkenése várható.

A megkérdezett szakértők szerint a biztosítók egyelőre a kormányzat további terveit várják. A szektor értesülései szerint a kormány annyira elégedett a bankadó népszerűségével és a hiánycsökkentési hatékonyságával, hogy terveik közt szerepel az adó három évnél tovább történő fenntartása. Az azonban biztos, hogy áthárítási lehetőség hiányában kénytelenek költségcsökkentő lépéseket tenni. Többen arra számítanak, hogy a leginkább tőkeerős nagy cégeknél is lehetnek komolyabb leépítések és egyre többen dönthetnek úgy, hogy leányvállalat helyett csak fióktelepet tartanak fenn.

A kisebb biztosítók közül nem egy veszteségessé válhat a bankadó miatt, de ennek hatására nem várható társaságok kivonulása Magyarországról, feltéve, ha tényleg három évre szól a bankadó az író véleménye szerint. Filvig István, a Signal Biztosító elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott a német tulajdonos elvárása, a társaság növekedésének elősegítése, és új piacok meghódítása. Így a profit kényszer talán nem annyira erős, azonban elhalasztanak olyan terveket, mint a saját irodaházba költözés.

A megkeresett szakértők az új termékek körét nevezték meg olyannak, ahol van mód arra, hogy a korábbiaknál magasabb haszonkulccsal dolgozhatnak a biztosítók.

kár különadó áthárít biztosító Bank csőd haszon bankadó
Kapcsolódó cikkek