Pénz- és tőkepiac

A lejárt lemez nem segített a piacon - Üldögéljünk nyugodtan

Az amerikai részvénypiac hétfőn még a globális piacokat jellemző optimista hangulat ellenére is élesen esett. Nem segített a pénteki jó zárás sem, melyet Ben Bernanke Fed-elnök beszéde alapozott meg, amikor a gazdasági kilábalás minden erőkkel való segítésének lejárt lemezét szajkózta.

Szerző: Tradenet Global

Az amerikai gazdaság állapotáról Obama elnök azt nyilatkozta, hogy a gazdasági tanácsadó csapata előremozdította az emberek megélhetéséhez és munkába való visszatéréshez szükséges gazdasági növekedést, valamint megoldási módokat keres arra, hogy különbséget tegyünk a szükséges növekedést célzó rövid távú kölcsönökön alapuló segélycsomagok és a fenntartható fejlődés között, ami a gazdaság versenyképességét hosszú távon is feljavítaná és megtartaná.

Obama beszéde azonban nem segített a vezető tőzsdeindexeken. A Dow Jones –1.39%-kal 10010 pontra, az S&P500 index –1.47%-kal 1048 pontra, a NASDAQ pedig –1.65%-kal 2120 pontra esett. A New York-i forgalma továbbra is különösen gyenge maradt, alig több mint félmilliárd cserélt gazdát.

Hétfőn az egyik legérdekesebb részvény a Genzyme (GENZ) biotechnológiai cég volt, ami visszautasította a Sanofi felvásárlási ajánlatát, melyben 18.5 milliárd dollár készpénzért beolvasztotta volna a céget.

 
S&P 500 (SPY)

A befektetők megelégedtek egy napi emelkedéssel, és az indexek újra csökkenni kezdtek. A piac egész nap jelentős korrekció nélkül hanyatlott, és sehol nem tűntek fel vevők nagy csoportjai. A bikák egyetlen vigasza az lehet, hogy a kereskedés forgalma nagyon alacsony volt.

A Fej és Vállak alakzat még mindig jelen van a heti grafikonon. Egy dolog biztos: az indexnek továbbra sincsen határozott elképzelése arról, merre menjen tovább. Nehéz lenne olyan ösztönző erőt megnevezni, ami beindíthatná a befektetők fantáziáját, ám a negatív hatások listája meglehetősen hosszú, és ezek bármelyikén megcsúszhat a piac a következő napokban és hetekben. Ezért jelenleg a bölcs kereskedőnek okosan kell kezelnie a kockázatokat. Néha a legjobb védekezés a támadás… mostanában azonban a védekezés legegyszerűbb fegyvere az, ha simán a partvonalon várjuk, hogy a piac iránya kirajzolódjon.

Az index –1.47% eséssel zárt 1049 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A piac esését a NASDAQ vezette, ahogy tisztán kivehető hanyatló trendben végiggyengülte a napot. Nehéz lenne megmondani, hogy az index merre is tart, mert minden egyes hír másfelé mozdítja. A legokosabb taktika most a kivárás, üldögéljünk csak nyugodtan, míg világosabbá nem válik a kép.

Az index –1.55% mozgással zárt 2120 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip-index ismét tesztelte a 315-ös szintet, ami semmiképp sem jó hír a bikáknak. A következő támasz 310 ponton található. Ezen a héten meglátjuk, hogy van-e elég ereje az indexnek korrigálni az EMA200 indikátor 340-es értéke felé, vagy folytatja útját lefelé.

A szektor –2.54% mozgással 313.60 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index nem volt képes feljebb kerülni és korrekcióba kezdeni. Valószínűnek tűnik, hogy az ágazat folytatja hanyatlását 43 pont alá.

Az index –2.74% gyengüléssel 42.98 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index tovább oldalazik az 1000 és 1120 pont által határolt tartományban. Amíg ebből a sávból ki nem lép, nehéz lenne állást foglalni a várható irány mellett. A hétfői zárás sem mutat kiutat a jelenlegi bizonytalanságból.

A szektor -1.03%-os mozgással 1062 ponton zárt.

 

Obama medvék Dow Jones bikák Bernanke Genzyme növekedés Fej és Vállak spy Nasdaq EMA200 válság
Kapcsolódó cikkek