Pénz- és tőkepiac

Így váltak a hosszú távon rossz hírek rövidtávon jó hírekké

Hétfőn az amerikai részvénypiac számára nem adódott különösebb történés, ami eldönthette volna a kereskedés irányát – ennek ellenére a piac stabilan és biztosan menetelt fölfelé.

Szerző: Tradenet Global

A nyári emelkedéshez a jelentésidőszak biztosította az alapokat, és a részvények ehhez is tartották magukat, még a fájdalmas és néha kiábrándító adatok ellenére is emelkedtek, mint amilyen a pénteki magas munkanélküliségről szóló beszámoló volt. A józan ész szerint a pénteki adatoknak meg kellett volna állítaniuk a piacot, a részvények iránti kereslet azonban továbbra is jelentős volt ezeken a szinteken.

Az ésszerű magyarázat azonban pont ennek az ellenkezője, és világos is. A rossz gazdasági hírek ugyanis jó hírek voltak a bikáknak. A kamatbejelentésig a bikák reménykedtek a rossz gazdasági számokban, mivel akkor a politikusok könnyítenének a hitelpiac körülményein, a központi bank által fenntartott kötvénypiaci és kamatrendszeren keresztül. Így váltak a hosszú távon rossz hírek rövidtávon jó hírekké.

Tegnap a forgalma továbbra is gyenge maradt, sőt még a múlt hetet is alulteljesítette. Hogy egészen pontosak legyünk, a forgalom új éves mélypontot ütött meg, mert mindösszesen 789 millió fordult meg a New York-i tőzsdén. A legtöbb piaci résztvevő inkább továbbra is a pálya szélén ücsörög, és csak a mai kamatbejelentés után fog játékba szállni. A Nyíltpiaci Bizottság az irányadó alapkamatot várhatóan meghagyja a 0 – 0.25%-os sávban. A széles körben elterjedt várakozások ellenére sokan számítanak arra is, hogy a Fed ezúttal megváltoztatja az eddigi hangvételét.

Hétfőn az indexek magasabbra kerültek. A légi kiszolgáló szektor és az ingatlan-ágazat +2.51% és +2.29%-ot emelkedett. A Dow Jones +0.42%-kal 10699 pontra, az S&P500 index +0.55%-kal 1128 pontra, a NASDAQ pedig +0.75%-kal 2306 pontra gyengült. A NYSE forgalma mindössze 0.789 milliárd részvény volt.

A Nyíltpiaci Bizottság mai ülése lesz az idei legfontosabb Fed-találkozó. A Fed megtartja szokásos egynapos ülését, és mint mindig, New York-i idő szerint 14:15-kor kiadja beszámolóját. Bármit is tartalmazzon ez a jelentés, az biztosan rávilágít a Wall Street közgazdászai között folyó vitára, akiknek a véleménye megosztott abban a kérdésben, hogy mit is kellene lépnie a Fed-nek, ha egyáltalán lépnie kell. Az egyik vélemény szerint a Fed új ösztönző csomagot indítványoz, mely során jelzáloggal fedezett értékpapírokat és rendszereket vásárolna fel. Egy másik csoport nem gondolja azt, hogy a Fed lépéseket tenne addig, míg a gazdaság számottevően rosszabb állapotba nem kerül. Azt azonban egyik csoport sem hiszi, hogy a Fed válaszolatlanul hagyná egy gyengülő gazdaságot.

A tegnapi nap fontos eseménye volt a Hewlett Packard’s (HPQ -7.40%) vezérigazgatójának lemondatása a szexuális zaklatási botrány hatására. Ez az esemény a mélybe küldte a cég részvényeit, melynek során a vállalat piaci kapitalizációja közel 8 milliárd dollárral csökkent. Mark Hurd, a szóban forgó igazgató mostanában kapott idézést a Judy Fisher ex-színésznő, jelenlegi HP marketing-konzultáns által indított szexuális zaklatási perben. Úgy tűnik, Hurd-öt a vállalat tisztázta a vádak alól, azonban megsértette a vállalati elvárásokat, ezért kell távoznia.

A Tradenet Online Klubban a nap elején, amíg esett a piac, főleg short kereskedési ötletek kerültek terítékre. Ezek közül az iskola alapítójának és mai napig vezető kereskedőjének, Meir Baraknak, a kereskedési ötlete rendkívül szépen működött. Mr. Barak a GENZ nevű részvényen talált a nap elején egy short kereskedési ötletet, 68.50$ alatt (ábra: piros vonal).

A mellékelt grafikonon meg lehet tekinteni, hogy ezután a részvény két órán át esett folyamatosan, több mint 1 $ profitot eredményezve. Ilyen és ehhez hasonló kereskedési ötletek megvitatása folyik a Tradenet Online Klubjában egészen délután fél négytől este tízig. Ennek a klubnak a használatával a diákoknak lehetőségük van tovább képezni magukat- most 1 éven át ingyenesen- és gyakorolni a kereskedést valós piaci körülmények között tapasztalt külföldi és hazai mentorok segítségével.


S&P 500 (SPY)

Mivel a medvék a pénteki nyitáskori mélyrepüléskor sem tudták összeszedni erejüket, a bikák dolga könnyebb volt, hogy megemeljék a piacot. Sok eszköz forgalma csak fele volt a szokásosnak, és minden szem a Fed mai ülésére szegeződik. A 110.92-es pénteki mélypont szintjének letöréséig a SPY várhatóan emelkedő trendben van. Amint ez a szint elesik, a július 1 óta emelkedő trendvonal érvénytelenné válik, és a felfelé irányuló törekvések ereje meggyengülhet.

A júliusban kezdődött emelkedő trend első célja 113-116 pont volt. A múlt héten az index be is lépett ebbe a tartományba, mely számos ellenállási vonalat is tartogat: a június 113.20-as csúcsot, és a május közepe óta nyitott rést 116 pontig.

A kereskedők gyakran nem tudják, hogy merre megy a piac, ezért a legjobb amit tehetnek, hogy rendesen megcsinálják a házi feladatot, és felkészülnek az elmozdulásra bármelyik irányba, és a megfelelő időben a megfelelő reakciót adhatják. A júliusi mélypont óta emelkedő trendvonal alá és az EMA20 és EMA50 alá törés azt jelentené, hogy a piac kifogyott az egy hónapja tartó ralli lendületéből. Röviden szólva tehát kereskedjünk a látott információk, és ne az érzelmek alapján.

Az index +0.55% mozgással zárt 1126 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A piac legnagyobb szeletét képviselő technológiai szektornak a nap elején nehézségei támadtak, de végül rá tudott hangolódni a piac egészét jellemző emelkedő hullámra. Ennek során a július eleje óta emelkedő trendben új csúcs született. A Nasdaq árfolyamcélja a júniusi árfolyamcsúcs lesz 47.68 ponton.

Az index +0.75% mozgással zárt 2306 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A múlt pénteki Kalapács gyertya még mindig nagyjelentőséggel bír, és az EMA200-ra történő ráülése fontos a mostani emelkedés szempontjából. Jelenleg a szektor nem tudja kitörni a rövid- és középtávú EMA20 és EMA50 mozgóátlag szintjét. Az ágazatnak össze kell szednie erejét, hogy maga mögött hagyja ezt a területet, különben a támasz nem fog kitartani túl sokáig.

A szektor +0.65% mozgással 354.05 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A múlt héten a 48 pontos szint és az EMA200 is fontos támaszként működik a bankszektor számára, és ennek kritikus fontossága pénteken ismét bebizonyosodott. Az agresszív eladási hullám nem tudott megmaradni e szint alatt, és a vevők vissza tudták állítani a támaszt. Ez a tevékenységük hosszú alsó kanócot eredményezett a napi grafikonon, ahogy a medvék fülüket-farkukat behúzva a csökkenések felét visszaengedték a bikáknak.

Az első ellenállási szint 50.33 pontnál található, a múlt heti Hullócsillag gyertya csúcsán. A gyertya medvés jelentősége csak akkor múlik el, ha az árfolyam e szint fölé emelkedik.

A második ellenállás a júliusi csúcson, 51.16 pontnál található.

Az első támasz 48 ponton van, az EMA200 szintjén.

Az index +0.64% mozgással 48.74 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A bikák biotechnológiai szektora továbbra is emelkedik. Tegnap az ágazat háromhavi csúcsra került, és így nyitott az út a további száguldáshoz.

A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

A szektor +0.29%-os mozgással 1120 ponton zárt.

Dow Jones bikák nyíltpiaci bizottság Fed spy kamatdöntés Nasdaq
Kapcsolódó cikkek