Pénz- és tőkepiac

Kilencéves mélyponton az euró a spekulánsok miatt

Az euró a mai kereskedésben kilenc éves mélypontra csúszott a japán jennel szemben, mivel a technikai támasz megszűnése után a befektetők spekulációs shortolásba kezdtek.

Az euró az EBS kereskedelmi platformon 107,21 jenig süllyedt, ez 2001 novembere óta nem látott alacsony érték. Később az európai deviza valamelyest javított a veszteségen és 107,29 jenen állapodott meg, ez 0,5 százalékos veszteséget jelent napon belül. A dollárra szemben hathetes mélységbe, 1,2620-ra csúszott az euró.

A medvék az 1,2605 dolláros szintet célozták meg, ha a deviza átcsúszik ezen a határon az a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint megnyitná az utat az 1,2522, majd az 1,2479 dolláros szintek felé. Ami a makroadatokat illeti: a befektetők az elmúlt hónapokban figyelmen kívül hagyták az eurózóna gazdasági nehézségeit, és az Egyesült Államokra koncentráltak, a dollár relatív gyengülése kedvezett az eurónak.

Mostanra azonban ismét borús a hangulat az öreg kontinensen, mivel tegnap a beszerzési menedzser index alakulása a kilábalás lassulását jelezte a piacnak. Szintén rontott a kilátásokon, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Axel Weber a közelmúltban úgy nyilatkozott: az EKB-nak meg kell hosszabbítania a laza monetáris politika időszakát.

Shuichi Kanehira, a Mizuho Corporate Bank elemzője úgy látja, számtalan tényező szól az euró eladása mellett, a lefelé mutató trend egyértelmű.

EKB dollár jen euró támasz árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek