Pénz- és tőkepiac

Még évekig kerülhetik a befektetők a kockázatvállalást

A válság óta csökkent a kockázatosabb vegyes illetve részvényeszközök alkalmazása, miközben folyamatosan növekszik a pénzpiaci eszközök népszerűsége.

Nemcsak a magyarországi, de a közép- és keleti-európai országok befektetőire általában jellemző, hogy nem igazán kockázatvállalók, azonban a magyarok még ezen körön belül is a legkevesebb bizonytalansággal járó mellett szeretnek dönteni. Az év második felében a tartós befektetési számla felfutása rendezheti át ismét a befektetési piacot – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

 A válság óta csökkent a kockázatosabb vegyes illetve eszközök alkalmazásának arányát, amely csak részben állt helyre. Horváth véleménye szerint egyértelműen megfigyelhető, hogy a gazdasági és pénzügyi válság hatására minden befektetői típus elmozdult a biztonságosabb befektetési eszközök irányába, és ez a tendencia csak részben állt helyre, annak ellenére, hogy az elmúlt 12 hónapban a részvénypiacok már ismét jól teljesítenek.

A tapasztalatok szerint a válságot követően akár évekre is szükség van ahhoz, hogy a befektetők ismét elmozduljanak a kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök irányába. A közeljövőben várhatóan a tartós befektetési számla lehet nagy hatással a kockázatvállalási hajlandóság változására. Mivel ezeknél a számláknál a tipikus néhány hónapos befektetési időtartamnál hosszabb időtávban, leginkább 3 vagy 5 évben érdemes gondolkodni, ezért várhatóan a befektetők könnyebben elmozdulnak majd a kockázatosabb, de hosszabb távon nagyobb hozamot eredményező vegyes illetve részvény típusú befektetések irányába. Már most több tízezer ilyen számla van a magyar piacon, a második félévben további felfutásra számít az alapkezelő, ismét átrendezve ezzel a befektetési piacot.

Az alapkezelő közleménye szerint az első negyedév végén 742 milliárd forint volt a teljes általuk kezelt mértéke, ebből csupán 157 milliárd származott intézményi ügyfelektől.

kockázat alapkezelő vállalás megtakarítás befektetők
Kapcsolódó cikkek