Pénz- és tőkepiac

Mi lesz a kenyér árával? Történelmi csúcsot dönthet a búzaár

Jelenleg 28 havi csúcsponton áll a búza ára, és a lapunknak nyilatkozó elemző szerint az ár tovább emelkedhet.

A búza ára több szempontból is rekordot döntött. Egyrészt az egy napon belül mért legnagyobb emelkedést produkálta, másrészt történelmi magasságba is ugorhat a következő napokban – mondta a Világgazdaság Online-nak Horváth Dávid, a Solar Capital Markets üzletkötője. Jelenleg a két legnagyobb termelő országban, Oroszországban és az Egyesült Államokban rendkívüli szárazság pusztít. Az orosz kormány ma délután jelentette be, hogy augusztus 15-től felfüggeszti a gabona exportálását.

Az eddigi legmagasabb árat 2008-ban érte el a búza, akkor három napon keresztül tartotta az extrém szintet a termény, és az árupiaci szakértő szerint hamarosan ez a rekord is megdőlhet. Horváth Dávid szerint egyelőre nem lehet megmondani, meddig marad ilyen magas szinten az ár, hiszen a jelenlegi mozgást a tényleges kereslet-kínálati viszonyok mellett némi spekulációs tevékenység is vezeti. A magas árfolyam hatására most kezdik el short pozícióik zárását a kereskedők, a rekord árszint sokakat eladásra csábít.

Horváth Dávid szerint, ha két-három héten belül komolyabb eső érkezik Észak-Amerikába, vagy Oroszországba, az ár ugyanilyen sebességgel zuhanhat vissza a korábbi szintre. Mivel a nagy tömegben fizikai kereskedést végrehajtó befektetők általában egy szezonra előre megállapodnak az árakban, az elemző szerint a mostani áremelkedés vélhetően csak a következő szezonban hathat ki a kiskereskedelmi árakra.

Jelenleg egy tonna búzáért 787 dollárt adnak, a gabona nyitóára 726 dollár volt, az átlagár pedig június 30-ig alig haladta meg az 500 dollárt. Az árfolyam öt hét alatt 72 százalékkal emelkedett.

Világgazdaság Online-->

Solar Capital Oroszország export árfolyam búza
Kapcsolódó cikkek