Pénz- és tőkepiac

Továbbra is megy a trükközés a bedőlt lakásokkal

Piaci beszámolók szerint jelentős mennyiségű lakás van a bankok és egyéb pénzügyi intézmények birtokában, amelyeket a bedőlt jelzáloghitelek ellenében foglaltak le vagy vettek át ezen vállalatok – jelenti a Cashline.

A lakáspiac haláltusájának tükrében azonban egyelőre nem igyekeznek kitisztítani portfóliójukat a szereplők, mivel egy nagyobb mennyiség piacra vezetése további árcsökkenést okozhatna egy adott régióban. A Fannie Mae, Freddie Mac és egy szövetségi intézet könyveiben összesen 236 ezer eladatlan lakás szerepel, amely éves bázison 74 százalékos növekedésnek felel meg.

Egyes elemzések szerint a bankok további 100 ezer darab lakás felett diszponálhatnak, míg az egyéb pénzügyi közvetítők könyveiben további 200 ezer darab ingatlan szerepel. Ez összesen több, mint fél millió darab lakás, amely közvetlenül nem jelenik meg a kimutatásokban.

Egy friss felmérés szerint azonban egy hónapban 100-150 ezer darab ilyen problémás lakás talál gazdára, vagyis amennyiben nem foglalnak le újabb lakásokat, akkor is 4-5 hónap lenne, mire kipucolnák az állományt. Az elmúlt hónapok lakáspiaci adatai azonban inkább azt sejtetik, hogy szépen lassan tovább hízik ez a tömeg, amelyhez ráadásul csökkenő árak párosulnak.

lakáspiac Fannie Mae freddie mac ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek