Pénz- és tőkepiac

A kormány megnyugtatta a piacokat - erősödött a forint

A forint a régió legjobbjává lépett elő, két héttel ezelőtt még sereghajtó volt. A konvergenciaprogramban lefektetett deficitcél vállalása némileg megnyugtatta a befektetőket.

A forint némileg elszakadva a régiós devizáktól, erősödni kezdett az euróval szemben. A folyamatnak a forint/frank árfolyamra is kedvező hatása van. Délután 3 óra után a svájci frank 218 forint, az euró ára 283,4 forint.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A lengyel zloty és a cseh korona árfolyama nem változott a délután folyamán a közös európai fizetőeszközzel szemben, míg a forint javítani tudott. Az erősödési hullám mérsékelt.

Matolcsy György szeptember 8-án jelentette be, hogy tartani fogjuk a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt 2011-ben, és megerősítette, nincs veszélyben a 2010-es deficitcél (a csontvázak ellenére sem). Azóta 2 százalékot erősödött a forint a közös európai fizetőeszközzel szemben – írja a Bloomberg.

A következő grafikonon jól látható, hogy ebben az időszakban a forint a régió legjobban teljesítő devizájává vált.

Az euró erősödni tudott a dollárral szemben, 1,2835 dollár az euró ára. A forint is jól teljesít, 220,8 forint a dollár. Reggel 224-es szinttel is találkozhattunk.

viktor forint Frank államháztartás dollár hiány kormány euró györgy árfolyam
Kapcsolódó cikkek