Pénz- és tőkepiac

Danske Bank: Ideje kamatemelésre készülni Magyarországon

A dán pénzintézet elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank kommentárjai rövidesen végrehajtott kamatemelésre utalnak.

A Danske Bank szakértői arra figyelmeztetik a befektetőket, hogy pozicionálják magukat megfelelően a készülő kamatemelésre. Az elemzők a jegybanknak a svájci frank rekord szintjével kapcsolatos megnyilatkozásaira alapozzák a kamatemeléssel kapcsolatos feltételezést. A Bloomberg által idézett megfogalmazás szerint az MNB továbbra is "héja típusú" nyilatkozatokat tesz.

Mint arról beszámoltunk, Simon András, a jegybank szóvivője a Reutersnek adott interjúban közölte: Magyarországnak szüksége lehet az IMF segítségére a készenléti hitelmegállapodás lejártát követően is. Magyarországnak szüksége lehet az IMF és az EU pénzügyi védőhálójára, ha a globális hangulatromlás történik, ami nem zárható ki teljesen – közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán. Ilyen esetben a befektetők magatartása kockázatkerülővé válik, és a svájci frankra, mint menekülődevizára tekintenek. A svájci frank erősödése a forint ellenében kockázatot jelent a növekedési kilátásokra nézve a belföldi keresleten keresztül.

A hírügynökség emlékeztet arra is, hogy az ÁKK tegnapi árverésén nem kelt el a tervezett mennyiségű 12 hónapos lejáratú államkötvény, mivel a kamatemelés lehetősége csökkentette a befektetők étvágyát. Ennek hatására a papírok hozama az augusztus 19-i 5,44 százalékról 5,82 százalékra emelkedett.

A devizahitelesek számára rémálom lehetett az új kormány első száz napja - olvasható a Világgazdaság mai számában. Május végén 275 forintos euró- és 193 forintos svájcifrank-árfolyam mellett vehette át Orbán Viktor a kormányrudat, mostanra az alpesi deviza árfolyama a 220-as lélektani határt is áttörte, az eurót 285 forint körül jegyzik a devizapiacokon. A frank extrém gyors erősödése az euró ellenében egyértelműen nemzetközi piaci folyamatoknak tudható be, a magyar deviza euróval szembeni gyengülése viszont nem illeszkedik a trendekbe, hiszen a térségbeli valuták közül a zloty és a cseh korona is erősödött a közös uniós fizetőeszközzel szemben május vége óta.

IMF hozam Danske Bank kamatemelés államkötvény MNB elemző kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek