Pénz- és tőkepiac

Elmenekülhet a felszabdalás elől az HSBC

Az HSBC egyik menedzsere felvetette annak lehetőségét, hogy elhagyják Londont, amennyiben a kormány a nagybankok szétdarabolása mellett dönt.

Stuart Gulliver, az HSBC befektetési banki divíziójának vezetője egy konferencián úgy fogalmazott: őszintén aggódik a bankok részekre bontásának terve miatt, és az ezzel kapcsolatos döntés befolyásolja majd, hol lesz a cég székhelye - tudósít a BBC.

Az HSBC vezetője emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságot preferálják, és hozzátette, hogy egyetlen más országban sem merült fel a pénzintézetek feldarabolásának igénye.

A brit kormány júniusban állította fel a banki bizottságot, amelynek feladata a pénzintézeti tevékenység átalakítása. A Liberális Demokrata párt, amely a bizottság vezetésében is részt vállal, egy ideje a cégek felosztása mellett kampányol. Az elképzelés szerint szétválasztanák a befektetési-, valamint a kereskedelmi banki tevékenységet. Emellett felmerült a High Streeten működő pénzintézetek felosztása is, hogy ezzel növeljék a versenyt a szektorban, és megkönnyítsék a bajba került pénzintézetek csődjét.

HSBC székhely Bank London befektetési bank kereskedelmi bank
Kapcsolódó cikkek