Pénz- és tőkepiac

Merre indul az olajár - Árupiaci körkép

A héten az általános hangulat az áruk többségét pozitív tartományba terelte. A részvénypiac felfutása és az államkötvények eladása láttán a korábban túlfeszített, és némileg remegő piac végre megkönnyebbülve felsóhajthatott. Az USA nem mezőgazdasági béreinek pozitív változását a piac már nyilván beárazta, és az adatok jótékony hatására a lendület is fennmaradt - áll a Saxo Bank elemzésében.

Általában véve az árutőzsde a pozitív hírekre fogékonyan, a nyersolaj és a gabonafélék árfolyamának emelkedésével reagált.  Az arany árára némi nyomást gyakorolt a korábban jellemző negatív hangulat, így néhány piaci szereplő realizálta nyereségét.  A július óta tartó hosszú távú napi trend akkor válik jelentőssé, ha eléri az 1,232 USD árszintet.  Ahogy oszlik a bizonytalanság, egyre többen hajlandóak kockázatokat vállalni, és így nem elképzelhetetlen, hogy az arany némi nyomás alá kerül, de ne feledjük, hogy a kiváltó okot a kedvező fundamentális adatok szolgáltatták.

A nyersolaj a hét eleji alacsonyabb értékeket leküzdve pozitívan zárta a hetet, pedig a hírek ismét a heti készletállomány gyarapodásáról szóltak.  A készletszint rendszerint nem szokta pontosan előre jelezni az árfolyam rövid távú mozgásának irányát, erre a választ azonban csak a jövő hét árfolyamváltozásai adják majd meg.  Hosszú távon a helyzet változatlan, a részvénypiacok pozitív alakulása és a gazdaság hangulata újra a jövőben várható keresletet szítja. 

A Mexikói-öbölben szerencsétlenül járt újabb olajfúró toronyról szóló hírek az olaj árfolyamának támaszt jelentettek, mert egyre többen kétkednek abban, hogy a fúrási és kitermelési gyakorlat a magas szintű kapacitáskihasználás mellett elég biztonságos.
A 71,00 USD alatti alacsony tartományból elmozduló árfolyam azt mutatja, hogy a nyersolaj belső erőtől duzzad.  Úgy tűnik az ellenállás következő szintjéhez akkor fogunk elérni, ha a piac az 50 napos mozgó átlag alapján az árfolyam hosszabb távú alakulását teszteli majd, amire 76,90 USD környékén lehet számítani.  Az ellenállás áttörése esetén rövid-közép távon nem kizárt, hogy az árfolyam a 79,20 USD szint felé veszi az irányt.  A stabil támasz továbbra is 71,00 USD-nél húzódik.

A globális élelmiszerhiányról keringő történetek miatt az árutőzsdén sokan elfordultak a népszerű aranytól és olajtól.  A búza egyébként is árfolyam-emelkedésre számító piacát az jövő évre bevezetett orosz exporttilalom még jobban felpörgette.

A búzaexport betiltása miatt mind a térfogat, mind a megtett út viszonylatában erősödött a kereslet a száraz ömlesztett árut (többnyire gabonát és szenet) szállító, a Panama-csatornán átkelésre alkalmas Panamax hajók iránt, így a napi átlagár a július közepére jellemző alacsony 16 000 USD-ről mára 25 000 USD fölé emelkedett. Ráadásul a jelenleg 28 000 USD körül ingadozó ár a negyedik negyedévben várhatóan újabb hullámot vet.

A 414,00 körüli ellenállások szintjét áttörve a kukorica ára szállt el a leginkább.  A mi nézőpontunkból egyirányúnak tűnt a forgalom, a világ többi része pedig mintha a jövőbeli beszerzési forrásokhoz igyekezne igazodni.

 

Sawo kukorivca élelmiszerhiány Mexikói-öböl nyersolaj készletszint búza árupiac
Kapcsolódó cikkek