A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

A harmadik pillér biztos

A kormányzati kommunikáció okozhat riadalmat az önkéntes pénztárak tagjainak körében

Várhatóan az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem érinti a kormány közelmúltban tett, a magánnyugdíjpénztárak felfüggesztését érintő bejelentése, de az biztos, hogy a piaci szereplők és a pénztárakat összefogó érdekvédelmi szervezet szerint így is súlyos következményekkel járhat a rendszer második pillérének megbolygatása. A kormány bejelentése az ágazatot nem, de a tagokat mégiscsak érinti: az eddigi 30 százalékról ugyanis 20-ra csökkentették az adókedvezmény mértékét.

„Fontos tisztázni, hogy a kormány elképzelése kizárólag a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket érinti, az önkéntes ágazatokra nem lehet hatással. Ám félünk attól, hogy az ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában a kettő valódi különbségével, és ez komoly riadalmat okozhat a tagok között” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. „Az önkéntes pénztári tagság a nevéből adódóan nem kötelező, így bármilyen káros, előre nem tervezett esemény miatt a kormányzati kommunikáció okolható” – húzta alá. A legrosszabb forgatókönyvek szerint ilyen következmény lehet az, hogy a megrémült pénztári tagok kiveszik a pénzüket. A főtitkár szerint a kialakuló helyzet miatt az ügyfelek bizalma hosszú távon meginoghat a pénztári rendszerben, és újabb nemzedékek nőhetnek fel, amíg ismét előtérbe kerül az öngondoskodás kérdése. „A szövetség nevében azt tehetjük, hogy a visszalépés megnyitásakor komoly felvilágosító kampányt indítunk el” – tette hozzá a főtitkár.

Mohr Lajos, az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a banki folyószámlához hasonlítható; vagyis ezen összeggel teljes egészében az ügyfél rendelkezik, a kormány ezekre vonatkozóan semmilyen intézkedést nem hozhat. „Az egyéni számlákon nyilvántartott megtakarítások teljes biztonságban vannak” – hangsúlyozta. Mohr Lajos szerint egyértelmű, hogy csak a magánnyugdíjpénztárakat érintik a változások, de a kialakult hangulat közvetetten hatással van az önkéntes pénztárakra is, hiszen a pénztártagok féltik az ott felhalmozott pénzüket is. „A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati kommunikáció káros hatással van minden hosszú távú megtakarítási formára.” A szakember úgy véli, nagyon fontos, hogy a piaci szereplők pontosan tájékoztassák tagjaikat arról, hogy az önkéntes pénztári megtakarítás nem idegeníthető el. Amennyiben a kommunikáció hatékony, akkor nem várható, hogy az önkéntes pénztári tagok felveszik megtakarításaikat. Az Erste Nyugdíjpénztárnál ugyanakkor nem érzékeltek az elmúlt napokban magasabb ügyfélaktivitást.

„Amennyiben a kormány az öngondoskodás elleni kommunikációját tovább folytatja, az romboló hatást gyakorolhat a magánnyugdíjpénztárak mellett az önkéntes nyugdíjpénztárakra is, mivel az emberek hitét megingathatja az öngondoskodás fontosságában” – fejtette ki Bába Julianna, az Axa Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke. Szerinte ennek megfelelően mind az adókedvezmény-csökkentés, mind pedig a kormányzati kommunikáció súlyos sebeket ejthet a rendszeren.

Az egyéni és munkáltatói befizetések továbbra is megérkeznek az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz, és a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a befolyó forintokat a pénztártagok választott portfóliója alapján fektetik be – adott tájékoztatást Várnagy Anikó, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer továbbra is az egyik legszilárdabb pillére a magyar nyugdíjrendszernek: erre mutatnak a jövő évi jogszabályváltozások is, amelyek a munkáltatói támogatások után fizetendő személyi jövedelemadót 25 százalékról 16-ra csökkentik, illetve a saját tagi befizetések után visszaigényelhető adó-visszatérítést arányosan megtartva a 2011. évben 20 százalékban határozzák meg. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár biztonságos működését támasztják alá eredményeink is – mutatott rá Várnagy Anikó –; az egyes portfólióink hozama 2009 vége óta folyamatosan emelkedik.


Brüsszel vizsgálódik

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos magyar terveket, és a jövő hónapra elkészül az értékeléssel. Olli Rehn pénzügyi biztos szerint az információk alapján úgy ítélik meg, átmeneti intézkedésekről van szó, amelyek nem jelentenek tartós, csak egyszeri deficitcsökkentést. A bizottságnak az a feladata, hogy értékelje a tervezett, illetve megvalósított intézkedések költségvetési hatását, de arra nem terjed ki a hatásköre, hogy egy intézkedésre rá- vagy arról lebeszélje a tagállamokat.

Tagi mozgástér

Várhatóan jelentősen átalakul a nyugdíjrendszer, ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott nyújtott be. A javaslat egyrészt eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészt 2011. december 31-ig megteremti annak a lehetőségét, hogy a magánpénztári tagok visszaléphessek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe – írja az MTI.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek