Pénz- és tőkepiac

BÉT-elnök: Töltse be eredeti funkcióját a tőzsde!

Mohai György, a BÉT elnöke a Stabilitás Pénztárszövetség "Van-e, kell-e magyar modell? Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia" című rendezvényén a hazai tőkepiacról beszélt.

Mohai György, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója azzal kezdte felszólalását, hogy nem fogja kiejteni a "magyar kormány" kifejezést előadása során. A jelenlegi tőkepiaci történések egyik fők oka az információtechnológiai fejlődés. Eddig a tőzsdék egymással vetélkedtek a világpiacon, most viszont már a tőzsdék az új kereskedési platformokkal próbálják felvenni a versenyt.

Jelenleg az összforgalom 20 százalékát teszik ki a szabályozást nélkülöző, Multilateral Trading Platformok. Ezek rendkívül gyorsak és a rajtuk keresztül történő kereskedés igen olcsó.

Ráadásul ezekből az elektronikus platformokból már teljesen hiányzik az emberi beavatkozás: a tranzakciókat szoftverek vezérlik előre megadott paraméterek szerint.

Ami a magyar tőkepiacot illeti, két feltétel szükséges a fennmaradáshoz: a piac megfelelő integrációja a nemzetközi környezetbe, valamint a likviditás itthon tartása. Jelenleg a hazai kereskedés 65 százaléka a BÉT-en történik, elsősorban a megbízhatóságnak, valamint a brókerek minőségi munkájának köszönhetően.

A BÉT-nek teljesítenie kell az alapvető funkcióját, amelyre az elmúlt 20 évben alig került sor. Ez pedig a gazdasági tőkebevonás lehetőségének megteremtése. Azok a vállalkozók, akik szeretnének tőkét bevonni, de ezt nem bankon keresztül szeretnék tenni, így megtalálhatják a megfelelő befektetői kört. A BÉT-en tíz év után tavaly fordult elő először, hogy egy regionális fejlesztési vállalat alaptőkeemelést hajtott végre 1,5 milliárd forintos kibocsátással.

A további felszólalásokat megtekintheti itt

mohai kereskedés likviditás alaptőkeemelés értéktőzsde BÉT
Kapcsolódó cikkek