Pénz- és tőkepiac

Értetlenül, de várják a kormánymegbízottat a magán-nyugdíjpénztárak

Rekordidő alatt ledolgozták a pénzügyi válság miatt elszenvedett veszteségeiket

A Stabilitás Pénztárszövetség tagjai értetlenül állnak a kormány „nyugdíjvédelmi megbízottjának” kinevezése előtt, mivel a pénztárak nemcsak hogy megőrizték az elmúlt években egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt.  

Juhász Istvánné főtitkár kijelentette: sajnálatosnak tartja, hogy a kormány a széleskörű tiltakozás ellenére sem vizsgálta felül álláspontját, és a korábban bejelentett egyoldalú, a 3 millió pénztártag nyugdíjcélú megtakarításainak elvonását eredményező törvényjavaslatot terjesztett a mai napon az Országgyűlés elé. A T/1378. számon benyújtott törvényjavaslatban 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes magánnyugdíjpénztári tagdíj mértéke 0 százalék lesz. Ez ellen a szövetség a pénztárakat tulajdonló több, mint 3 millió tag érdekeinek védelmében minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon fel kíván lépni.

A szövetség tagjai állnak a vizsgálat elébe, és a főtitkár visszautasította, hogy a magánnyugdíjpénztárak tagjait az elmúlt években bármiféle „kár” érte volna. Épp ellenkezőleg: a pénztárak rekordidő alatt, már tavalyra ledolgozták a pénzügyi válság miatt elszenvedett veszteségeiket és 2009-ben már 457,8 milliárd forint befektetési eredmény mellett kiemelkedő hozamokat értek el. A tagoknál a választható portfóliós rendszerben a Klasszikus portfólió 12,11 százalék, a Kiegyensúlyozott portfólió 17,75 százalék, a Növekedési portfólió 25,95 százalék vagyonnal súlyozott átlaghozamot ért el a tavalyi évben. A legalább 10 éve működő magánnyugdíjpénztárak által kezelt 51 portfolióból a 2000 és 2009 közötti tíz éves átlaghozam 45 portfoliónál meghaladta az mértékét, ebből 17 portfolió éves reálhozama 1-2 százalék közötti mértékű, 13 portfolió reálhozama pedig az évi 2 százaléknál is nagyobb volt.

A főtitkár rámutatott: az állampolgárok pénze a magán-nyugdíjpénztáraknál teljes biztonságban van, hiszen itt egyéni számlán, a jogszabályok által részletesen szabályozott befektetési struktúrában naprakészen kezelik a megtakarításokat, a működést pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete rendszeresen ellenőrzi. A hozamokra garanciát vállal a Pénztárak Garancia Alapja, amely biztosítja, hogy a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan a tagi befizetések az inflációval megegyező hozamot garantáltan megőrizzék. A vizsgálat eredményét megelőlegezve a pénztáraknál keletkező „károkról” beszélni ezért a teljes pénzügyi intézményrendszer iránti állampolgári bizalmat veszélyezteti, ami óriási felelőtlenség és hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek a teljes pénzügyi közvetítő rendszer működésére – fejezte be Juhász Istvánné.

magán-nyugdíjpénztár hozam Stabilitás Pénztárszövetség választható portfólió egyéni számla
Kapcsolódó cikkek