Pénz- és tőkepiac

Kedvező gyorsjelentések pörgették a tengeren túli börzéket

A "kedvezőbb" gyorsjelentések ismét támaszt adtak a piacnak a tegnapi amerikai pörgésben, igaz, azzal is mindenki tisztában van, hogy nem érdemes készpénznek tekinteni a konszenzust, hiszen a legtöbb befektetési ház úgy komponálja meg előrejelzését, hogy az általa vételen tartott cég felül tudja múlni a számokat - áll a Cashline legfrissebb gyorsjelentésében.

A Caterpillar nem csak a negyedéves eredményvárakozást verte, hanem az idei és jövő évi célokat is megemelte abban bízva, hogy az idei évben tapasztalt feltörekvő gazdaságok növekedése kitart jövőre is. Mindeközben sürgette az amerikai döntéshozókat, hogy támogassák az amerikai cégeket, nehogy a jövőben versenyhátrányba kerüljenek kereskedelmi partnereikkel szemben.

Itt is érződik a nyomás, amit az ázsiai vállalatok egyre élesebb előretörése okoz. Nem véletlen, hogy a Caterpillar részvényei a pozitív eredményre 1, 2 százalékos eséssel reagáltak.

A világ legnagyobb online kereskedő cége, az Amazon zárás után tette közzé számait, amely ugyan a negyedévet tekintve természetesen felülmúlta a konszenzust, ám az utolsó negyedévre és így a teljes 2010-es évre tett prognózisai komoly csalódást keltettek. Kvázi a 2010-es működési eredménye 15 százalékkal, a nettó profitja 5 százalékkal lehet alacsonyabb, mint amivel a piac korábban számolt.

Mindez a megugró költségeknek köszönhető, ami mutatja, hogy nem lehet tartósan alacsony költséggel növekedni egy éles versenyt felvonultató piacon. A történelmi záróértékéről a zárás utáni elektronikus kereskedésben 4 százalékkal esett. Persze az elemzők egyből a papír megmentésére siettek kommentárjaikkal, hogy ugyan rövid távon sérül a profit, de ez megalapozza a hosszú távú növekedést.

A G-20-as találkozó előtt óvatosan felfelé araszoltak az ázsia tőzsdék ma reggel, a hét eleji pánik után, úgy látszik teljesen megnyugodtak a kedélyek, a nyersanyagpiacon is helyreállt a rend. Kivéve az arany, amelynek árfolyama azóta is korrigál a több hetes emelkedés után.

cashline arany Ázsia tőzsde Amazon.com Egyesült Államok árfolyam gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek