Pénz- és tőkepiac

Mitől fakad könnyekre Mikola István? - Korán hal a magyar

Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a Stabilitás Pénztárszövetség "Van-e, kell-e magyar modell? Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia" című rendezvényén az egészségügyi rendszer válságáról beszélt.

Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke elmondta: komoly probléma, hogy a rendszerváltáskor nem tőkésítették fel az egészségügyet, a terület ezért közgazdaságilag értelmezhetetlenül működik. A belső válság már a beszállítókra is kiterjedt, sőt, az őket finanszírozó bankok is bajban vannak. Az egészségügy válsága tehát nemzetgazdasági szintű, ezért magas szintű beavatkozásra lesz szükség.

A hazai helyzet még nehezebb, hiszen Magyarországon egy főre 5 dollárnyi egészségügyi ráfordítás jut, míg a fejlett országokban ez az összeg akár több ezer dollár lehet.Az egészségbiztosítási kassza majdnem fele már nem a járulékokból, hanem a központi költségvetésből származik, így távolodunk a szolidaritási elvű rendszertől, az állami gyámkodás irányába mozdulva el.

Magyarországon döbbenetes a különbség a régiók egészségügyi állapota tekintetében, az esélyegyenlőség érdekében kell véggindolni a finanszírozást. Népegészségi szempontokat várunk el a partnereinktől, Európa gyakorlatilag piactérként képes minket felhasználni. Korán haló ezer betegségtől szenvedő néppel nem lehet gazdasági fejlődést létrehozni.

A pénztáraktól is ennek megfelelő politikát vár a kormány, kérdés tehát, hogy érdemes-e adókedvezményeket adni a cégeknek, ha azok multinacionális cégek számára termelnek profitot. És bár a pénztárakat bizonyára sokként érte a szektorra kivetett különadó, ez semmi a kormány által megoldandó problémákhoz képest. A kormányzat be van szorulva, az emberek nem terhelhetőek tovább, drámai látvány, ahogy a vidéki gyerekek isszák az iskolatejet. Mint mondta, könnyekre fakadt ettől a látványtól.

A többi megszólalást megtekintheti itt

A kormány készül arra, hogy az orvosokat szabad szellemi foglalkozású szakorvosi statusba helyezze. Ennek keretében az orvos szerződést köt azzal a kórházzal, amelyet alkalmasnak tart, majd az Egészségbiztosító közvetlen fizeti az orvost adott díjtételek alapján. Mikola szerint, ha sikerült volna korábban bevezetni ezt a rendszert, már nem létezne hálapénz.

A kormány készül arra, hogy az orvosokat szabad szellemi foglalkozású szakorvosi statusba helyezze. Ennek keretében az orvos szerződést köt azzal a kórházzal, amelyet alkalmasnak tart, majd az Egészségbiztosító közvetlen fizeti az orvost adott díjtételek alapján. Mikola szerint, ha sikerült volna korábban, az előző Fidesz-kormány idején bevezetni ezt a rendszert, már nem létezne hálapénz. Ezúttal költség analízis mellett próbálják bevezetni ezt a rendszert.

Mikola szerint ma már "brókerek, meg mindenféle befektetők" kezében vannak a patikák és a vásárló szerint sokszor nem talál gyógyszerészeket. A Bizottság elnöke szerint a szektor elvadult, példaként hozta fel, hogy adott vásárlás esetén étkezési utalványt kap a beteg. A kormány azért avatkozik be, hogy a lakóhely közelében működő betegellátást elősegítsége és ne a profitorientált cégek érdeke irányítsa a gyógyszerpiacot. Ráadásul a biológiai- és genetikai készítmények érkezésével árrobanás előtt áll a piac, ezért muszáj érvényt szerezni az ellátás érdekeinek.

Stabilitás egészségügy mikola konferencia biztosítás
Kapcsolódó cikkek