Pénz- és tőkepiac

Soros: Kína vezérli a globális devizarendszert

Soros György szerint a globális devizarendszer féloldalas és Kína kontrolálja, az egyenlőtlenségek megszüntetéséhez meg kell emelni a jüan árfolyamát.

A milliárdos befektető szerint a válság felszámolásához csökkenteni kell Kína kereskedelmi többletét, valamint az amerikai költségvetés hiányát. Soros György egyetért az amerikai kormánnyal abban, hogy a kínai deviza alulértékelt, ugyanakkor úgy látja, hogy az árfolyam erősítését nem szabad lépésben végrehajtani, mivel ez a kínai növekedéséhez és így a fogyasztás csökkenéséhez vezethet – tudósít a Reuters.

Soros szerint a 20 százalékos árfolyamemelést két, egyenként 10 százalékos lépésben érdemes végrehajtani, így az nem okoz sokkot és kiegyenlíti a devizapiaci egyenlőtlenségeket.

Mint arról az árfolyamháborúról szóló elemzésünkben beszámoltunk, Kína mesterségesen tartja gyenge szinten fizetőeszközét, és nemzetközi nyomásra sem hajlandó felértékelni nemzeti valutáját, ugyanis az rontaná versenyképességét. Ebben a kontextusban az ázsiai országnak is felelőssége van az árfolyamháború lehetséges kitörésében.

Dominique Strauss-Kahn , a Nemzetközi Valutaalap vezetője egy közelgő valutaháborúra figyelmeztetett: véleménye szerint, ha a kormányok nem hagynak fel a fizetőeszközük gyengítésére tett kísérletekkel, az könnyen valutaháborúhoz vezethet. Az IMF vezér kiemelte: Kínának engednie kell a jüan felértékelődését, ha el akarjuk kerülni az újabb válságot.

Soros jüan kereskedelmi többlet árfolyamháború válság
Kapcsolódó cikkek