Pénz- és tőkepiac

Tovább menti a lakáshiteleseket a kormány

A nemzeti eszközkelő koncepcióját beterjesztette a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyről várhatóan a kormány a jövő héten tárgyal - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a koncepció három lépésben kívánja orvosolni a lakáshitelesek problémáit.

Első lépésben a bajba jutott jelzálog-hitellel rendelkező ingatlantulajdonos, aki nem tudja fizetni a törlesztő részleteket illetve a kamatokat, belső banki mentőprogramban vesz részt.

Ha abból kikerül, mert az adósságszolgálatot nem tudja fizetni, bekerül a nemzeti eszközkezelő nyilvántartásába, ahol a kormány állami garanciát vállal arra az adósságtörlesztési részre, amelyet az adós nem képes fizetni.

A harmadik esetben, szociális alapon, ha az adós egyáltalán nem tud fizetni, elveszíti a tulajdonát, és bérlakásra lesz jogosult. De ez nem jelenti azt, hogy az adós bérlőként a korábbi tulajdonában marad - egészítette ki az információt Matolcsy György.

Mivel a nemzeti eszközkezelőnél garanciavállalás történik, költségvetési kiadási tételként nem jelentkezik, inkább az államadóssági soron jelenik meg - felelte egy kérdésre a miniszter.

Matolcsy György korábban a Bankszövetség felmérésére hivatkozva kifejtette: körülbelül 93.000 devizahiteles van nagy bajban, a tárca úgy számol, hogy néhány tízezer hitelesen segíthet a nemzeti eszközkezelő társaság. Arra a felvetésre, hogy mennyi pénzből gazdálkodik majd az eszközkezelő, a miniszter elmondta: "amennyire szükség van", hiszen alapvetően a hitelpiacról veszi fel a forrásokat - bár kaphat a bankoktól is pénzt -, az állami költségvetésben nincs erre forrás.

Az államnak először azt kell eldöntenie, hogy milyen rossz hiteleket kíván átvenni az általa létrehozott eszközkezelő, majd meg kell keresnie azokat a piaci szereplőket, akik ezek megvásárlására pénzt adnak az eszközkezelőnek - mondta néhány hete a témával foglalkozó PriceWaterhouse Coopers igazgatója, Bunna Gyula.

A nemzetközi tapasztalatok szerint az eszközkezelők előkészítésétől az első hitelek megvásárlásáig 6-8 hónap telik el, és ez az idő tartható Magyarországon is. Ebből egy hónap a hitelek mögött lévő ingatlanok és a hitelfelvevők nagyon alapos számbavétele, mivel így lehet csoportokat képezni a hitelekből, azokhoz pedig árat rendelni. Nem mindegy, hogy hol van a jelzálogul lekötött ingatlan, mennyi a mai ára, és a felvevője, ha például munkanélküli - a képzettsége okán - mikor számíthat állandó munkára.

bérlő lakáshitelesek Matolcsy György nemzeti eszközkezelő adósságtörlesztés
Kapcsolódó cikkek