A brókercégek tavaly még csaknem 1,9 milliárd forintnyi profitot termeltek ugyanebben az időszakban, és az idei első fél évben is 4,2 milliárd forint fölötti adózott eredményt értek el. A befektetési vállalkozásokra a kormányzat mintegy 1,1 milliárd forintnyi különadót vetett ki az idei évre, valószínűleg ez okozta az eredmény drasztikus leromlását.

A cégek az elmúlt év során mintegy 10 százalékot zsugorodtak, a szektor mérlegfőöszszege szeptember végén 118,1 milliárd forintot tett ki. Pedig a forgalomra nem lehetett panasz, hiszen a társaságoknál vezetett számlákon névértéken számolva több mint 700 milliárd forintnyi értékpapír volt, erre pedig utoljára 2004-ben volt példa. Az értékpapírok árfolyamértéke meghaladta az 1120 milliárd forintot, ez hét és fél esztendős rekordnak számít.

Szeptember végéig a társaságok által lebonyolított tőzsdei forgalom az azonnali piacon több mint 6400 milliárd forint lett, ez a negyedével haladja meg a tavalyit. A tőzsdén kívüli prompt forgalom szintén 25 százalékkal nőtt, 5500 milliárd forintra. A származtatott ügyletek forgalma is nagyot nőtt, ezen belül a tőzsdén lebonyolított kötéseké 6 százalékkal, csaknem 5400 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben, míg a tőzsdén kívülieké csaknem 77 százalékkal nőve megközelítette a 9300 milliárd forintot.