Pénz- és tőkepiac

Méretes zakó a piacon - Ki hisz a mentőcsomagoknak?

Méretes zakót próbálgattak ma reggel az ázsiai piacok, miután a szereplők megijedtek egy kínai kamatemelés lehetőségétől és az ír csődkockázat újabb történelmi csúcsdöntése sem segített – jelenti a Cashline.

A kínai tőzsdeindex majd 4 százalékos eséssel indított eme szép novemberi reggelen. Az elmúlt hónapokban megugró nyersanyagárak komoly nyomást helyeznek az ázsiai térség termelő szektoraira, ráadásul a fogyasztói árakba is kezd átszűrődni a hatás, amit a héten megjelent, két éve nem látott mértékű októberi is tükrözött Kínában. Egyre nagyobb a valószínűsége a piac szerint, hogy Kína megunja a részben Amerikai által támasztott pénzbőséget, és kamatemeléssel próbálná meg hűteni mind a reál- és hitelkereslet, valamint a piacokat is.

Ráadásul a Goldman ajánlása is betehette a kaput, miután a befektetési ház az elmúlt hetek több mint 1 százalékos szárnyalása után kiszállást javasol a kínai részvényekből az ügyfeleinek. Az euró/dollár az 1.36-os szinteket teszteli, míg az árupiacok az alsó napi limitértékek közelében.

Mindeközben a G-20-ak tanácskozása érdemi közzététel nélkül zajlik, bár egyesek azt a nyilatkozatot, amely az egyes országok devizáinak „csak” fokozatos le-és felértékelését tűzi ki, kellemes meglepetésként értékelték a devizaháborús körülmények között. A G-20-ak az ír államcsődközeli helyzetről is tárgyaltak. A nap folyamán közös nyilatkozat várható Németország, Franciaország és Nagy-Britannia részéről, amelyben újabb mentőöv részleteit ismertethetik.

Kérdés, hogy a „századik” mentőöv mennyire lesz hiteles. Itt kell megjegyezni, hogy a jövő évben a fejlett országok adósságainak finanszírozási igénye körülbelül 10,2 ezer milliárd dollár, majdnem húszszorosa a Fed újonnan bejelentett pénzpumpájának. Ha egyszer emiatt kezd el aggódni a piac, akkor nem mentőöv kell, hanem egy egész felmentő hadsereg a Marsról…

cashline tőzsdeindex dollár euró részvénypiac G-20 Goldman
Kapcsolódó cikkek