Pénz- és tőkepiac

OTP Alapkezelő: Gyorsulhat a gazdaság az adórendszer átalakításával

A feltörekvő piacok által támogatott világgazdasági növekedést várnak 2010 utolsó negyedévére az OTP Alapkezelő szakértői. A fejlett gazdaságokban – Németország kivételével – a deficites államháztartási helyzet miatt mérsékelt lehet a növekedés, azonban ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a feltörekvő piaci részvények jobban fognak teljesíteni, mint a fejlett piaciak.

„A világgazdasági növekedés az év utolsó negyedében továbbra is megmarad, nem várható ismét A növekedés motorjai továbbra is a feltörekvő piacok (Kína, India, Brazília) lesznek, míg Amerikában és az EU országaiban a deficites államháztartási helyzet miatt a konszolidáció időszaka jöhet. A fejlett gazdasági régióban Németország lehet a kivétel, amely versenyképes termékeivel jól ki tudja használni a feltörekvők gazdasági bővülését.” – vélik az OTP Alapkezelő szakemberei.

Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a feltörekvő piaci részvények jobban fognak teljesíteni, mint a fejlett piaciak, mert nagyon fontos a részvények aktuális értékeltségi helyzete. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fejlődő piaci növekedést a fejlett piacok vállalatai is ki tudják használni.

Az eurózóna, Németországgal az élen továbbra is haszonélvezője a világgazdasági fellendülésnek a növekvő exporton keresztül, míg az EU periféria országainak válsága elhúzódó lehet – véli Czachesz Gábor. Itt még jelentős gazdaságpolitikai kiigazításra van szükség ahhoz, hogy ezek az országok érdemben javítsanak a versenyképességükön. A német példa azt mutatja, hogy ez kellő politikai eltökéltség mellett nem lehetetlen.

A feltörekvő piacokon a negyedik negyedévben is robosztus, de az első három negyedévnél mégis alacsonyabb mértékű gazdasági növekedésre számít az OTP Alapkezelő. Kínában például a kormányzat igyekszik elkerülni a gazdaság túlhevülését, így az hűtésével, kamatemeléssel, a hitelkihelyezési kvóták visszafogásával próbálja megelőzni a buborék kialakulását. Magyarországon viszont az év hátralévő részében a növekedés gyorsulására lehet számítani és lassan megindulhat a hazai fogyasztás növekedése is.

Ezt támogatják az adórendszerben bejelentett változások is. A negyedik negyedév legfontosabb eseménye a jövő évi költségvetés kidolgozása lesz. A bevételi oldal már nagyrészt ismert az adórendszerben bejelentett változások révén, de a kiadási oldal részletei még tartogatnak kérdéseket. A piaci szereplők számára fontos a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tervek részleteinek kidolgozása, hogyan érinti ez rövid és hosszú távon a megtakarításokat, az államháztartási hiányt valamint az adósságpályát.

 

Németország részvény fejlett piac Czachesz versenyképesség fejlődő piac
Kapcsolódó cikkek