Pénz- és tőkepiac

A Mikulás-rali csúcsokat hozott, de jobb vigyázni

A bikák folytatták a tradicionális mikulás-ralit, és új éves csúcsra nyomták az indexeket. Az S&P 500 index +1.3%-kal végezte magasabban a hetet, és ezt a szintet 2008 szeptembere óta nem üdvözölhettük.

Szerző: Tradenet Global

Az új árszintekre való kitörés ellenére viszonylag kevés tőzsdei játékos lépett színre, így a szokásosnál is alacsonyabb forgalmat láthattunk. A jó fogyasztói bizalmi adatok és az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjének csökkenése adta meg a hét jó hangulatát.

Az előttünk álló héten a befektetőknek először is a kínai inflációs rátát kell feldolgozniuk, mely novemberben 5.1%-os évesített szintet ért el. A másik fontos adat a gyártói árindex (PPI) és a fogyasztói árindex (CPI) lesz. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedden ül össze. A figyelem ezeken kívül a washingtoni hírekre is összpontosul a megszellőztetett adócsökkentéssel kapcsolatban, melyet a demokraták elleneznek.

S&P500 (SPY)

Technikai szemszögből nézve az elmúlt két hétben az S&P 500 index túllépte az 1170-es szintet, ahol a vevők kitartóan vártak a belépési pontokra az 50 napos mozgóátlag környékén. Az ilyen erős hangulatváltásokat általában magas forgalom kíséri, mely az intézményi befektetők támogatására is utal. Az elmúlt napokban azonban gyengécske maradt a forgalom, és ez megnehezíti az erősödés folytatódását.

A pénzügyi média meg van győződve arról, hogy a részvényárak az év végéig emelkedni fognak. A profi kereskedők azonban tudják, hogy a piacon soha nem lehet biztosra menni, így egy B-terv végrehajtására is fel kell készülniük. Mivel oly sokan érdekeltek ugyanabban az irányban, a részvénypiac instabillá válhat, ha mindenki ugyanazt akarja. Az 1200 pontos szint támaszként fog szolgálni, elesése esetén pedig számíthatunk a novemberi támasz 1170-es szintjére is. Ha az S&P 500 index 1200 pont alá esne, nagyon kell figyelnünk rá.

cpi deficit S&P Fed rali mozgóátlag támasz tradenet fogyasztói árindex
Kapcsolódó cikkek