Pénz- és tőkepiac

Az Európai Bizottsághoz fordult a Stabilitás

Levélben tájékoztatta „A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokról szóló törvény” elfogadásáról az Európai Bizottság elnökét és két másik magas rangú EU-tisztviselőt a Stabilitás Pénztárszövetség.

A szakmai szervezet José Manuel Barroso azonnali segítségét kérte 3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében. Egyben felszólították Schmitt Pál köztársasági elnököt: haladéktalanul küldje a törvényt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

„A magyar történelem legsötétebb időszakát eleveníti fel az módszer, amelynek segítségével a magyar kormány 3 millió magyar és uniós állampolgár több mint 3000 milliárd forintját (10 milliárd euró) államosítja, és ezzel lényegében felszámolja a második nyugdíjpillért” – jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki szerint ehhez hasonló cselekmény még nem valósult meg az történetében. Álláspontja szerint a kormány ezekkel a lépésekkel szándékosan és durván megsértette az Európai Unió értékeit és az alapvető szabadságjogokat.

A szervezet levélben tájékoztatta a történtekről José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Viviane Reding alelnököt, aki a Bizottságon belül a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős, valamint Juan Fernando López Aguilart, aki az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke. A Stabilitás egyben kérte tőlük, hogy a Bizottság által rájuk ruházott hatáskörüknél fogva azonnal segítsenek a 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag érdekeinek megvédésében.

A Stabilitás emlékezetett arra is, hogy az állami nyugdíjrendszer nem alkalmaz egyéni számlákat, a befizetésekből a mindenkori aktuális nyugdíjat fizetik. Mostanra az is világossá vált, hogy az államosított vagyont nem a későbbi kifizetésekre kívánják félretenni, hanem a magyar államháztartási hiányt kívánják csökkenteni 2011-ben – mutatott rá Bába Julianna.

Juhász Istvánné főtitkár bejelentette: a tegnap elfogadott törvények által meghatározott paraméterek mentén a pénztárak egy olyan egységes kalkulátort dolgoznak ki, amelynek segítségével mindenki egyénileg is ki tudja majd számítani, hogy az állami rendszerbe történő átlépés vagy a maradás éri meg jobban. Az első, teszt jelleggel lefuttatott számítások azonban azt mutatják: igen kevés embernek érheti meg racionálisan, pusztán a számok alapján úgy dönteni, hogy marad a pénztárában. Ők elsősorban a közvetlenül előtt állók és a magas jövedelemmel rendelkezők lehetnek.

 

kalkulátor Európai Bizottság Stabilitás Pénztárszövetség Barroso magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek