Pénz- és tőkepiac

Devizahitelek - A kormány miatt lett divat a nemfizetés?

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője megkereséssel fordult a miniszterelnökhöz, mert a szervezet szerint a kabinetnek a devizahitelesek védelmével kapcsolatos nyilatkozatai összezavarják a bajba jutottakat.

A szervezet Orbán Viktornak írt levelében leszögezi, hogy Szijjártó Péternek a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos utolsó nyilatkozata zavart kelt a nehéz helyzetbe került adósokban, akik nem tudják értelmezni a kilakoltatásokkal kapcsolatos információkat.

A károsultakat képviselő szervezet szerint az ügyfelek fizetési morálja teljesen fellazult .Több jel mutat arra, hogy nagyon sokan visszaélnek ezzel a helyzettel, és már semmilyen fizetési kötelezettségüknek nem hajlandóak eleget tenni (beleértve a közüzemi tartozásokat is), még akkor sem, ha erre lehetőségük lenne, mert úgy gondolják, semmi bajuk ebből  nem lehet. Kovács László szerint a mostani állapot egyértelműen veszélyezteti  a banki rendszer működését, hiszen a nemfizetés rohamosan terjed.

A szervezet ezért azt kéri, hozzák nyilvánosságra, kik azok, akik biztosan csak a saját erejükre lesznek utalva, és kik azok, akik segítségre számíthatnak és milyen mértékben. Az a kijelentés, hogy a kilakoltatási moratórium után sem kell senkinek aggódnia a kilakoltatás miatt, akik saját hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, az  ügyfelek számára nem értelmezhető. Ennek a fogalomnak a meghatározása a törvény dolga és ne az ügyfeleknek kelljen eldönteni, hogy ők ebbe a kategóriába tartoznak-e vagy sem – szögezi le a levél.

Kovács hozzáteszi: az Eszközkezelő teljesen hatástalan lesz abban az esetben, ha a tartozások mértékét nem maximalizálják. Ennek oka a következő: a Bank meg nem térült kárát , amely az esetek 95 százalékában fenn áll, a végrehajtó az ingatlan elvesztése után továbbra is be fogja hajtani. Ez azt jelenti, hogy az Eszközkezelő által biztosított lakásban lakó nem fogja tudni fenntartani az ingatlant, bérleti díjat nem lesz képes fizetni (választhat, hogy bérleti díjat fizet, vagy létfenntartását biztosítja). Mégpedig azért, mert igazolható jövedelme nem lehet, vagy ha lesz, a férj és feleség jövedelméből is letiltásra fog  kerülni 33 vagy 50 százalék és az Eszközkezelő rövid időn belül csődbe fog menni.

 

Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája törlesztés részlet kormány hitel törleszt
Kapcsolódó cikkek