Pénz- és tőkepiac

Equilor: Mibe fektessünk jövőre?

Equilor TOP5–let 2011-re - második tipp: 10 éves amerikai kötvény shortja

Karácsony közeledtével sokat töprengtünk azon, hogy milyen ajándékkal kedveskedjünk Önnek. Végül azt a megoldást választottuk, hogy piros szalaggal átkötünk öt befektetési tippet, amelyeket adventi kalendárium jelleggel közösen, egyenként bontunk ki a hátralévő napokban – írja az Equilor a Facebook oldalán.

Az alábbiakban az Equilor Befektetési Zrt. elemzését tesszük közzé változatlan formában.

A második meglepetésünk az amerikai kötvénypiachoz kötődik. Az elmúlt bő egy évben több száz milliárd dollár áramlott az amerikai kötvénypiacra, amelyet főként a deflációs félelmek, valamint a FED kötvényvásárlásaihoz kapcsolódó spekulatív víziók vezéreltek. Véleményünk szerint az amerikai kötvénypiacon is hasonló tőzsdei pilótajáték jelei mutatkoznak, mint azt más befektetési kategóriákban megszokhattuk az elmúlt hónapokban, években. Elegendő, ha csak a cukorra, nyersolajra vagy akár a technológiai szektorra gondolni, mindenhol extrém módon felpumpált növekedési víziókkal és végtelenített hárfaszóval találkozunk - írja az Equilor.

A kötvénypiacon ugyanakkor baljós jelek mutatkoznak, és nem csupán az árfolyammozgásra gondolunk. Bár sok piaci kommentár utal a deflációs folyamatok létére az amerikai gazdaságban, vállalati oldalon egyre több jele mutatkozik a pénzbőség által okozott inflációs folyamatoknak, amelyeket természetesen statisztikai eljárásokkal még tompítani lehet.

Az USA államadóssága a teljes 63 százalékra rúg úgy, hogy az mértéke lassan megint kiüti a törvényekben foglalt (és az elmúlt három évben ötször megemelt) felső limitet. Amennyiben a magánszektort is belevesszük, úgy az adósságállomány már 94 százalékra ugrik fel.

Ráadásul a FED pénznyomdája is véget ér egyszer, egy ilyen környezetben pedig előbb-utóbb terítékre kerülnek az adósság és a visszafizetéssel kapcsolatos félelmek. Attól ugyan még nagyon messze vagyunk, hogy megkérdőjeleződjön az USA fizetőképessége, ám a tőzsdei folyamatok kapcsán számunkra elegendő, ha egy csöppet meginog a bizalom a kötvénypiacon. Ez történt egyébként az elmúlt néhány hétben, és bár az elmúlt napokban a folyamat némileg megtorpant, a jövő év folyamán könnyedén elképzelhetőnek tartjuk, hogy a 10 éves futamidejű hozama 4% fölé libben (jelenleg 3,33%) 2011-ben.

A kötvények esetében a hozamok és az árfolyamok egymással ellentétesen mozognak, vagyis a hozamemelkedés jelenti azt, hogy az adott kötvény árfolyama csökken, vagyis a piaci szereplők kevésbé tartják értékesnek az adott instrumentumot.

A belépési pont kapcsán valószínűnek tartjuk, hogy lesz az aktuális szinteknél kedvezőbb pillanat is, de a hosszabb távú stratégiákban ettől függetlenül érdemes helyet szorítani ennek a történetnek. A kereskedés szempontjából akár kötvényre vonatkozó határidős eladás révén, akár a tőzsdén kereskedett befektetési alapokon keresztül (pl. PST) érdemes ezt a víziót meglovagolni – zárják befektetési tippjüket az elemzők.

befetetés 2011 short befektetési tipp amerikai kötvény Equilor
Kapcsolódó cikkek